Deň úsmevu

03.10.2023 16:10
Spoločnosť

Autor : Nina Strempekova, ZŠ Duklianska ul., Bánovce nad Bebravou

Späť na úvod

Deň úsmevu

Deň úsmevu. Svetový deň, ktorý sa slávi od roku 1999. Tento deň nám má pripomínať, aký je úsmev dôležitý a ako dokáže pomôcť. I keď je niekedy náročné mať úsmev na tvári, vždy sa nájde niekto alebo niečo, kto nám ho venuje. Úsmev je nádherná vec, ktorá dokáže zmeniť nielen vaše, ale i myslenie ľudí okolo. Dokáže zmeniť náladu behom pár sekúnd. Každému vyčaruje úsmev na tvári niečo iné. Môže to byť váš bestfriend, vaše domáce zvieratko, hobby alebo teda obľúbená činnosť, keď ste so svojou rodinou či kamarátmi, môže to byť daná nemenovaná osoba alebo keď ste v posteli, pozriete na hodiny a môžete ešte spať XD. Úsmev je jednoducho nákazlivý, čo si budeme hovoriť. Úsmev zobrazuje náladu, ale aj osobnosť človeka.

Čo vám napadne ako prvé, keď počujete slovo ´´úsmev´´? Úsmev vášho kamaráta či niekoho iného? Úsmev malých detí? Usmiaty emoji?? Každého niečo iné.

Ale späť k téme. Vedeli ste, že Harvey Richard Ball, americký komerčný umelec, vytvoril usmiateho emoji už v roku 1963? A za túto prácu dostal iba úbohých 45 dolárov. A taktiež práve on o niekoľko rokov neskôr založil aj tento deň- Deň úsmevu. Tento deň sa oslavuje v niektorých európskych krajinách, ale aj v USA. My ho oslavujeme 4. októbra. V iných krajinách to je nepravidelný dátum, lebo sa oslavuje v prvý októbrový piatok. Ball v roku 1999 vytvoril nadáciu World Smile Foundation, aby sa úsmev a dobrá nálada šírila čo najviac.

Preto sa snažme aj v tento deň rozveseliť čo najviac ľudí, pomôcť im a venovať svoj čas a lásku. ÚSMEV. Fráza dňa znie: „Urobte skutok láskavosti a pomôžte jednej osobe usmievať sa.“😊