Elektromagnetizmus

26.06.2023 18:15
Veda a Technika

Autor : Adam Tóth, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Elektromagnetizmus je fyzikálny jav, ktorý popisuje vzťah medzi elektrickými prúdmi a magnetickými poľami. Keď prúd preteká vodičom, vytvára okolo neho magnetické pole. Aj naopak, keď sa magnetické pole pohybuje v blízkosti vodiča, môže sa v ňom indukovať elektrický prúd. Tento jav sa nazýva elektromagnetická indukcia.

Na výstave Elektromagnetika v City of Science and Industry v Paríži nám bol predstavený princíp elektromagnetickej indukcie pomocou elektromagnetu. Elektromagnet pozostáva z drôtu navinutého do cievky a okolo neho navinutého feromagnetického jadra. Keď vodičom preteká prúd, vytvorí sa okolo neho magnetické pole, ktoré spôsobí zmagnetizovanie jadra, čím sa vo vnútri cievky vytvorí silné magnetické pole. Vďaka tomuto princípu elektromagnetu vidíme na ampérmetri, ako sa ručička pohybuje do kladných a záporných hodnôt mikroampérov.

Tento princíp elektromagnetu má široké uplatnenie v priemysle a vede. Motor využíva princíp elektromagnetu na premenu elektrickej energie na mechanickú energiu, zatiaľ čo generátor využíva princíp elektromagnetu na premenu mechanickej energie na elektrickú energiu. Transformátor potom využíva elektromagnetickú indukciu na prenos elektriny z jedného vodiča na druhý s minimálnou stratou energie.