SOŠ technická

27.01.2023 14:54

Autor : Lýdia Repeľová, Stredná odborná škola technická, Volgogradská 1, Prešov

Späť na úvod

Stredná odborná škola technická, Volgogradská 1, je štátna škola v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Svoje poslanie, kvalitne pripraviť žiakov pre trh práce, plní už viac ako 70 rokov.

O tom, že sme progresívnou školou s tradíciou svedčí aj skutočnosť, že nás vyhľadávajú generácie absolventov, ktorým učarovalo remeslo rovnako ako pred rokmi ich rodičom.

Štúdium na SOŠt predstavuje odrazový mostík pre tých, ktorí majú záujem o kvalitné vzdelávanie v 4-ročných študijných, 3-ročných učebných odboroch a 2-ročnom nadstavbovom štúdiu so zameraním na stavebníctvo, drevárstvo, strojárstvo a elektrotechniku. Doplniť a rozšíriť si svoje vzdelanie môžu aj dospelí, výberom rôznych foriem pomaturitného a skráteného štúdia.

Zaujímavé možnosti prepojenia odborných poznatkov a praxe umožňuje systém duálneho vzdelávania, do ktorého sme zapojení od roku 2015. Už od prvého ročníka majú žiaci možnosť pripravovať sa v rámci praktického vyučovania na povolanie pre konkrétneho zamestnávateľa, s ktorým má škola podpísanú duálnu zmluvu.

Celá praktická príprava sa uskutočňuje v reálnych podmienkach zamestnávateľa, čo je zárukou rozvoja zručností a skúseností, v súlade s požiadavkami trhu práce. S nástupom do duálu sa žiaci stávajú členmi tímu zamestnancov, získavajú rôzne firemné benefity a majú tak konkurenčnú výhodu pre ich ďalšie pracovné uplatnenie.

Zárukou odbornej prípravy žiakov sú renomované firmy nášho regiónu, ako napr. GOHR, s.r.o., MOTOR-Car Prešov, s.r.o., PLYNAS s.r.o., RATIOTHERM, s.r.o., BELHOLZ, s.r.o., Vokup klim, s.r.o., a ďalšie.

Teoretické vyučovanie prebieha v učebniach vybavených modernými digitálnymi technológiami, špecializovaných odborných učebniach a elektrolaboratóriu. Súčasťou školy sú zmodernizované telocvične, posilňovňa, futbalové ihrisko a tenisové kurty.

Benefitom je aj školský internát s kapacitou 320 lôžok a vlastná jedáleň. Voľný čas môžu študenti tráviť v priestoroch Oddychovky a pre kultúrne a spoločenské aktivity je k dispozícii Kongresová sála.

Vhodne zvolené formy, metódy práce a aktivizácia študentov sú neodmysliteľnou súčasťou prípravy a vzdelávania našich študentov. Inovatívny prístup predstavuje aj spolupráca s Fakultou výrobných technológií TU v Košiciach so sídlom v Prešove. Kooperáciou s FVT vytvárame prostredie pre zážitkové vyučovanie, semináre a workshopy v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Cieľom spolupráce je zvyšovanie kvality vyučovania a atraktivity technického vzdelávania. Stredná odborná škola technická učí pre život. Študenti nadobúdajú kľúčové kompetencie, spôsobilosť konať samostatne v spoločenskom a pracovnom živote, spôsobilosť interaktívne používať vedomosti a schopnosť pracovať v rôznorodých skupinách. Získané odborné vedomosti uplatňujú ako zamestnanci firiem, ale aj samostatne zárobkovo činné osoby.

K životu školy neodmysliteľne patria aj rôzne projekty, prezentácie, súťaže. K dlhodobým projektom patrí Erasmus+ kde sa SOŠt stala koordinátorom konzorcia pre mobilitu na obdobie od 01. 03. 2021 do 31. 12. 2027. Partnerskými školami sú SOU Hluboš z Českej republiky a Europroyectos Granada v Španielsku. V rámci výziev sa vybraní pedagogickí zamestnanci zúčastnili aktivity „Job Shadowing “v SOU Hluboš, kde si vzájomne vymenili skúsenosti a zároveň zvýšili úroveň odborných kompetencií a zručností pre vyučovanie odborných predmetov.

Od septembra 2022 sú pre našich žiakov na odbornom výcviku k dispozícii nové stroje a zariadenia. Zakúpené boli nové sústruhy, frézy, vŕtačky, brúsky, píly, lisy, zváračky. Realizovala sa aj rekonštrukcia vnútorných a vonkajších priestorov Centra odborného vzdelávania a prípravy (COVP) - dielne, prednášková miestnosť, financované v rámci výzvy IROP: „Zvýšenie počtu žiakov SOŠ technickej na praktickom vyučovaní.“

Škola reaguje na projekty a granty vyhlásené Ministerstvom školstva a inými organizáciami. Spolupracujeme s miestnymi a regionálnymi združeniami. V novembri 2022 sa uskutoční už 26. ročník súťaže Mladý remeselník, kde si budúci stolári a murári z rôznych kútov východného Slovenska i zahraničia zmerajú svoje zručnosti. Víťazi súťaže murár postúpia na celoštátne kolo Skills Slovakia SUSO. Dobrovoľní hasiči každoročne súťažia o Pohár hasičských tovarišov. V celoslovenskej súťaži žiakov SŠ, organizovanou Cechom strechárov, sú pravidelne úspešní žiaci odboru technik drevostavieb a pochváliť sa môžeme aj výborným umiestnením žiakov v celoslovenskej súťaži v predpisoch BOZB, Mladý elektronik a účasťou na Festivale študentských remesiel.

Ako jedna zo 4 škôl na Slovensku, ktorá vyučuje odbor technik energetických zariadení budov, ponúkame verejnosti unikátnu výstavu SMART ENERGIA, ktorej cieľom je zábavnou formou poukázať na dôležitosť ochrany životného prostredia. Návštevníci sa môžu tešiť napríklad na Simulátor klimatickej zmeny, Energo stacionárny bicykel, ale aj Eko dom vo virtuálnej realite.

Stredná odborná škola technická je školou moderného typu. Je rešpektovanou a hodnovernou vzdelávacou inštitúciou. Za naším úspešným príbehom stojí úsilie o všestranné rozvíjanie mladého človeka. Kvalitné vzdelávanie dopĺňa snaha aj o správne formovanie životných postojov. Sme otvorení žiakom, rodičom, ale aj širokej verejnosti. Chceme byť školou, v ktorej si každý nájde svoju cestu k úspechu.

Fotogaléria k článku