Naše Vianoce

22.12.2022 19:01
Vzťahy

Autor : Peter Goroľ, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte čitatelia,

na hodine literatúry sme písali úvahu na tému Vianoce u nás doma. Umožňujem vám prečítať si niektoré z nich. Prajem vám príjemné čítanie...

Vianoce u nás doma pôsobia čarovne tým, že sa zíde celá naša rodina. Máme zvyk striedať domy každé 2 hodiny. Raz sme u babky, potom v našom dome a nakoniec u uja. Na Štedrý večer varíme tradičné jedlá, ako sú rezne, šalát, kapustnica a aj zákusky. Pod obrus dávame peniaze pre šťastie. Darčeky zvykneme otvárať hneď ráno. Vianočné ozdoby skrášľujú celý dom, a tým sú Vianoce pre nás oveľa krajšie. Pred večerou si všetci pripíjame a dedko želá všetkým šťastie a zdravie do života. Každý rok sa teším na Vianoce práve pre toto. Minulosť hádžeme za hlavu a radujeme sa zo šťastných chvíľ. S ujom a s bratrancami hrávame videohry a pozeráme, či sa niekto po roku zlepšil.😊Štedrý večer končíme vždy u uja, lebo najprv sme u babky a potom u nás. Sláviť Vianoce s celou rodinou je pre mňa to najdôležitejšie, takže dúfam, že tohtoročné Vianoce ma nesklamú.

Benjamín Jurmák, IX.A


Na Vianoce sa veľmi tešíme. Hlavne my, deti. Tešíme sa hlavne na to, že budeme všetci budeme. Samozrejme, aj na darčeky a ďalšie iné veci. Počas štedrej večere si vychutnáme lososa, rezne, opekance a všelijaké iné jedlá. Darčeky otvárame vždy ráno, lebo keby sme čakali do večera, tak by sme to asi nevydržali.😊Tešíme sa aj na zábavné a pekné vianočné filmy, ako sú napr. Sám doma, Mrázik a nejaké tie rozprávky. Vždy prežívame kopec lásky cez tento krásny sviatok. Už len čakáme, kedy nasnežíh a zamrzne, aby sme si mohli zahrať hokej. Stromček nám počas Vianoc krásne žiari, vždy ho spolu ozdobíme. Tento rok sú pre mňa Vianoce výnimočne aj tým, že pred nimi prebiehali Majstrovstvá sveta vo futbale. A takisto sa tešíme na Nový rok, počas ktorého si pripijeme a zaželáme lásku, zdravie a veľa úspechov do budúceho roka.

Martin Baník, IX.A


Rodiny slávia Vianoce inak. Niekto na Vianoce je kapra, niekto chodí do kostola, atď.. Každá rodina má svoje zvyky a tradície. Na Vianoce sa fakt teším. Moja rodina nezvykne kupovať darčeky. Ale to pre mňa nie je dôležité. Pre mňa je dôležitý čas, ktorý strávim so svojou rodinou. Rada pomáham mamke s prípravou šalátu, ktorý na Vianoce nesmie chýbať. Zvykneme kupovať veľa ovocia, zákuskov a medovníkov. Moja mama ich väčšinou objednáva. Ja a moja sestra pomáhame mamke s prípravou jedál, niekedy aj moja staršia sestra. Dúfam, že príde k nám na Vianoce. Myslím, že sme už dvakrát neslávili Vianoce so sestrou. Stromček ozdobuje sestra s bratom. Ja ho nerada zdobím.😊 Stromček vždy vyzerá krajšie, keď ho ozdobia oni. Vianoc sa už nemôžem dočkať.

Jana Bužová, IX.A


Každý rok sa to začína rovnako. Predvianočnou náladou, atmosférou a celkovo tou radosťou z nastávajúcich sviatkov. Asi mesiac pred nimi sa začínajú moje myšlienkové pochody, čo komu kúpiť. Zhruba dva týždne pred Vianocami ozdobujeme u nás doma stromček. Pri tomto krásnom okamihu si veľmi radi púšťame vianočné pesničky i koledy, aby sme sa už celkom naladili na vianočnú atmosféru. Ako vždy, mama vytiahne nejaké trapasy z nášho detstva. Pečieme koláče, medovníky a veľa ďalších dobrôt. Pri pečení si veľmi rád zaspomíname na našich zosnulých, akí boli, aké zvyky dodržiavali, ktoré sme si zachovali dodnes a naopak, ktoré vymizli. Mama nás naučí vždy nový recept, niektoré medovníky pečieme už sami. Ešte pred Vianocami sa stretneme aj so zvyšnou rodinou a dohodneme sa, kde budeme sláviť Nový rok. Minulý rok sme boli u sestry, tento rok sa to pravdepodobne zmení. Je tu posledný týždeň spojený so Štedrým dňom, pripravuje sa finále všetkého. Začína sa pomaly variť. Otec väčšinou jedlá, ako kapustnica, mama skôr jednoduchšie jedlá a koláče. Mama dáva pokyny, čo máme urobiť my. Nemôže chýbať medový rez. Prichádza ten deň "dé". Ráno sa zobudíme a ideme na raňajky, ktoré pripravila mama s otcom. Už aj tie sú výnimočné. Keď je všetko hotové, ideme sa pomaly kúpať. Každý prevetrá svoje najkrajšie oblečenie. Schyľuje sa k štedrej večeri, no ešte predtým si ako každý rok spravíme fotku. Keď si všetci sadneme za stôl, otec vstane a začne vinšovať . Po večeri si dávame darčeky a ideme k blízkym. Takto vyzerajú Vianoce u nás doma.

Peter Goroľ, IX.A


Vianoce sú krásne sviatky prežité v kruhu rodiny. Na Vianociach mám najradšej vianočnú atmosféru. To, ako sa každý teší a trpezlivo čaká na Štedrý deň. Vianoce u nás doma vyzerajú takto. Najprv začneme s veľkým upratovaním. Nerada to robím, ale musím. Potom prichádza vianočné zdobenie. Môj otec najradšej ozdobuje vianočný stromček, každý rok zvykne kupovať veľa sladkostí. Jeden rok sa nám stalo, že nám vianočný stromček spadol lebo na ňom bolo veľa sladkostí. Vždy si musím pozrieť všetky moje obľúbené vianočné filmy, lebo bez nich by asi Vianoce Vianocami neboli.😊 Darčeky chodievam nakupovať v posledný deň. Mamke zvyknem kupovať voňavé sviečky. Otcovi a bratovi kupujem oblečenie. Sestru beriem do obchodu, aby si vybrala, čo ona chce. Malej sestre kupujem puzzle, ale vždy ich stratí. Na vianočne darčeky si každý rok šetrím. Moja mama pečie medový a punčový zákusok, niekedy si zákusky aj objednáme. Kupujeme aj čokoládovú tortu. Na Štedrý deň sa všetci zídeme pri stole. Večera vždy začína modlitbou. Každý rok sa modlí niekto iný, tento rok to budem asi ja. Po modlitbe začíname večeru kapustnicou a potom si berie každý to, na čo má chuť. Po večeri si rozdáme darčeky a ideme si sadnúť k televízoru a spolu pozeráme našu obľúbenú Perinbabu. Na Vianoce sa už veľmi teším.

Sofia Bledá, IX.A


Vianoce sú tu každý rok, takže každoročne sa na nich všetci tešíme. Nedávno mi vyskočilo na internete video s vianočnou piesňou. Tá pieseň bola z filmu Sám doma a práve ona vo mne vždy vyvolá vianočnú náladu. Pri nej si hneď spomeniem na situáciu z detstva, keď som mala 9 rokov a všetci sme jedli moje obľúbené jedlá. Zemiakový šalát, chlebíčky, zákusky... V televízie práve bežal film. Čo iné by to mohlo byť, ako (už teraz) obľúbený film Sám doma.😊U nás prebiehajú Vianoce úplne bežne. Mamke pomáham s varením a rozprávame sa o hocičom. S chlebíčkami pomáham najradšej. Najradšej dávam na ne syr. V izbe, kde je stromček, sú všade svetielka. Potom kontrolujem v televízii, či nezmeškáme naše obľúbené filmy, ktoré si vždy radi pozrieme. Zákusky pečieme už pár dní pred Vianocami. A keď konečne prídu, tak si všetci sadneme a užívame Vianoce. Celá rodina. Mám veľmi rada Vianoce. Nie kvôli darčekom, ale kvôli tomu, že sa narodil TEN, ktorému najviac dôverujem.

Vanesa Turtáková, IX.A