Vianoce pána riaditeľa

22.12.2022 19:01
Spoločnosť

Autor : Sabina Goroľová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

dnes som si pre vás pripravila "rozhovor" s pánom riaditeľom. Som vďačná, že si p. riaditeľ našiel čas a odpovedal mi na zopár otázok. O čom? Predsa o Vianociach...😊

Tak sa poďme spolu začítať do spomienok nášho pána riaditeľa.😊

Ako si spomínate na Vianoce z detstva? Ostala Vám na ne v pamäti nejaká milá spomienka?

Moje spomienky na Vianoce v detstve sú plné pohody, radosti a spokojnosti. V mysli mám zdobenie stromčeka, a to tesne pred Vianocami, ktoré bolo doprevádzané hudbou vianočných kolied. Z útlejšieho detstva si spomínam, že sme sa chodili umývať k potoku, aby sme boli zdraví a tiež to, že s nami vždy pri štedrovečernom stole sedel aj môj dedko, ktorý viedol našu večernú modlitbu. Pri večeri nesmelo chýbať svetlo sviečok a vône vianočných dobrôt. Rozbaľovanie darčekov sa mi spája s nadšením a očakávaním, čo v balíčku bude. Musím povedať, že takmer vždy som bol nadšený a nezabudnem na Vianoce, keď som si pod vianočným stromčekom našiel svoju vysnívanú hokejku. Keď sa na to pozerám teraz s odstupom času, vtedy som bol určite najšťastnejšie dieťa na svete. V mojich spomienkach má určite miesto aj polnočná svätá omša, kde som bol vždy nadšený z atmosféry, zo svetielok a krásnych spevov.

Aké vianočné tradície zvyknete u Vás doma dodržiavať?

Začíname zdobením vianočného stromčeka. Ten chystáme až po 4. adventnej nedeli. Na Štedrý deň chystáme klasické vianočné dobroty, akými sú kapustnica, ale bez klobásky, „bobaľky“ s makom alebo s kapustou, či ryby. Samozrejme, pri večeri nesmie chýbať med a oblátky, ako aj tradičný koláč, ktorý voláme „priplanok“. Pred večerou sa všetci umyjeme a pod obrusom je vždy schovaná nejaká bankovka.

Čo Vám najviac pripomína Vianoce?

Vianoce mi pripomína mnoho vecí, napr. vianočná hudba, svetlá, mnoho ľudí v nákupných centrách, no najviac mi ich pripomína rozprávka Popoluška, tá česká tradičná verzia.

Ako plánujete stráviť tohtoročné sviatky?

Tohtoročné sviatky by som chcel prežiť v kruhu svojej rodiny, v pokoji, s tradičnou štedrou večerou a, samozrejme, s účasťou na polnočnej omši.

Máte obľúbený koláčik, ktorý u Vás na stole každý rok nesmie chýbať ?

Ja nemám špeciálne obľúbený koláčik, pretože ja zjem všetko, čo je sladké, pretože sladké milujem. Určite nebudú chýbať vanilkové rožky, makový závin a tiež pripravujeme koláč, ktorý možno poznáte a je ním štedrák.

Ktoré vianočné rozprávky/filmy patria medzi Vaše obľúbené? 

Určite si ani tento rok nenechám ujsť rozprávku Tri oriešky pre Popolušku či zábavný film Sám doma.

Ak by ste mali vystihnúť Vianoce 3 slovami, ktoré by to boli?

Narodenie Ježiša Krista, štedrá večera, rodina.

Čo by ste zaželali našej škole do nového roka?

Škole, jej žiakom i všetkým zamestnancom želám, aby sa nám darilo minimálne tak dobre, ako minulý rok, aby sme už nikdy nezažili požiar, aby sme s láskou a porozumením vzdelávali a vychovávali našich žiakov, ktorí budú dychtiví po vedomostiach a hrdo budú reprezentovať našu školu na rôznych súťažiach.

Ešte raz by som sa chcela poďakovať p. riaditeľovi, že bol ochotný a zodpovedal moje otázky. Nezabudni si prečítať aj ďalšie články!😊