Benefity čítania

17.11.2022 21:57
Spoločnosť

Autor : Sabina Goroľová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Drahí čitatelia,

dnes by som vás chcela oboznámiť s tým, prečo je dôležité čítať knihy. Malé deti rady počúvajú príbehy. Je to dobrá vec, lebo čítanie je dôležité pre vývoj, učenie a celkovú budúcnosť dieťaťa. Nám starším deťom však môže čítanie začať pripadať ako fuška, a to hlavne vtedy, keď do nášho života vkĺznu mobily, počítače a tablety. Rodičia a učitelia nás neustále motivujú k čítaniu, ale to hneď neznamená, že nás čítanie aj zaujíma a baví. Väčšina z nás si nedokáže z vlastného záujmu zobrať knihu do rúk. Zvyčajne nás na to upozornia dospelí. A nám sa to nepáči, pretože oveľa radšej si budeme scrollovať TikTok, však?😊 Je to oveľa ľahšie...

Predsa len, zamyslime sa nad výhodami, ktoré nám čítanie môže priniesť v mladšom veku (ale aj staršom). Tu je aspoň 5 z nich:

1. Keď budete často čítať, v čítaní sa zlepšíte – pri každej činnosti, ktorá sa pravidelne opakuje, dochádza k jej zlepšovaniu.

2. Cvičí mozog – čítanie je pre ľudský mozog oveľa zložitejšou záležitosťou, ako napr. sledovanie televízie. Čítanie posilňuje mozgové spojenia a vytvára nové spojenia.

3. Zlepšuje koncentráciu – pri čítaní zvyčajne sedíte ticho a pokojne, aby ste sa mohli sústrediť na príbeh. Mozog sa spomaľuje. Ak čítate často, rozvíjate aj schopnosť sústredenia, stíšenia sa a relaxácie.

4. Čítanie ako príležitosť tráviť spoločne čas – rodinné čítanie v obývačke, na posteli, spoločná návšteva knižnice..., to sú aktivity, ktoré môžete praktizovať aj spolu s rodičmi.

5. Rozvíja vašu predstavivosť – vynikajúci prístup podpory snívať a podporujúci kreativitu. Navyše podporuje logické myslenie a zručnosti pri riešení problémov. Pri čítaní mozog prekladá text na obraz, fantázia pracuje na plné obrátky. Tak smelo do čítania!

Niečo pre nás, starších:

Čím viac diskutujeme o knihách, tým lepšie dokážeme vyjadriť, aký význam má pre nás text a dokážeme aj lepšie rozprávať o svojich myšlienkach. A v dnešnej dobe je to naozaj výnimočné.

Čím viac čítame, tým viac slov sa naučíme a tieto slová sa nevyhnutne stanú súčasťou nášho dňa.. Výrečnosť je veľkým plusom v každodennom živote a vedomie toho, že dokážeme hovoriť, napr. s pani učiteľkou omnoho viac produktívnejšie, môže byť obrovskou výhodou. Mohlo by nám to dokonca pomôcť aj s výslovnosťou. Ak vás čítanie baví, tak si určite skúste vytvoriť vlastnú báseň či pieseň, napísať krátku knihu a ak vás baví aj kreslenie, tak môžete nakresliť/ilustrovať aj nejakú scénu z knihy, ktorá vás najviac zaujala.

Čítanie tiež prospieva nášmu zdraviu. Keď to vezmeme z nadhľadu a s úsmevom – náruživé čítanie kníh zdraviu neškodí. Na rozdiel od iných návykov a závislostí, ako sú alkohol, fajčenie, drogy a pod. Čítanie tiež predlžuje život, kultivuje našu reč, podporuje rozvoj poznávacích funkcií a myslenia, robí nás kultúrnejšími a empatickejšími.

Ja sama veľmi rada čítam knihy. Prvú knihu som prečítala, keď som mala 9 rokov. Bola to rozprávková kniha, ktorá mala asi 50 strán. Teraz už ani neviem, ako sa volala, nepoznám už ani meno jej autora, ale viem, že bola o morskej panne a obsahovala viac rozprávok, ktoré si, žiaľ, už dobre nepamätám. Čítanie mi naozaj veľmi spestrilo a rozšírilo moju slovnú zásobu. Myslím, že sa viem lepšie vyjadriť na rozdiel od mojich kamarátok. Keď čítate, nežijete len jeden, svoj život, žijete životy hlavných postáv v knihách. Či už sa zasmejete na niečom, čo sa jej/jemu stalo, alebo prežívate všetky jeho/jej emócie, ktoré vtedy prežíva. Musím sa priznať, že už nie nad jednou knihou sa mi vykotúľala slzička. Inokedy som sa začala sa smiať na plné hrdlo. Viete si potom predstaviť moju mamku, keď sa ma opýtala, čo sa mi stalo.🤣 Či som sa už zbláznila, keď sa z ničoho nič začnem v izbe smiať. Týmto si musí prejsť asi každý, kto číta knihy v mojom veku a poznám takých ľudí. Chvalabohu...😊

24. október je Medzinárodný deň školských knižníc. Už si v tomto školskom roku navštívil tú našu???

Zdroje:

https://mamaaja.sk/clanky/dieta/knihy-su-skvelym-spolocnikom-10-benefitov-citania

https://lepsiden.sk/citanie-knih-a-zdravie-10-pozitiv/