Medzinárodný deň jablka

17.11.2022 21:57
Spoločnosť

Autor : Vanesa Turtáková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte, čitatelia!

Keď niekto spomenie jablko, načo vtedy pomyslíte? Určite na to, že je to ovocie. Veľmi zdravé ovocie! Ja si hneď predstavím jeho šťavnatú chuť.😊 Keďže v októbri bol Medzinárodný deň tohto ovocia, poďme sa o ňom niečo dozvedieť! V článku sa okrem účinkoch jabĺk na zdravie skôr zameriam na zaujímavosti, o ktorých ste určite ešte nepočuli.

Oblasť medicíny:

  • obsahujú antioxidanty,
  • skoro všetky odrody majú nulový obsah tuku a sodíka, preto sú vhodné pri chudnutí,
  • ničia toxín, ktorý oslabuje pamäť,
  • podporujú trávenie,
  • obsahujú veľa vlákniny,
  • pôsobia proti infarktu a stresu,
  • obsahujú aj pektín, ktorý dokáže redukovať cholesterol,
  • vďaka acetylcholínu pôsobia priaznivo na nervovú sústavu,
  • v 1 jablku sa môže ukrývať od 5 do 20 miligramov vitamínu C,
  • červené plody obsahujú antokyanín chrániaci bunky pred starnutím,
  • bránia vzniku rakoviny,
  • chránia pred vznikom astmy,
  • udržujú zdravú pokožku.

Zaujímavosti:

  • Najväčším producentmi jabĺk na svete sú krajiny Čína, Poľsko, USA, Turecko a Taliansko. Ročne sa množstvo svetovej obchodnej produkcie jabĺk pohybuje okolo 80 miliónov ton.
  • Jablko sa neponorí. Určite ste niekedy jablká videli vo vode a pomysleli ste si, že vedia plávať a neponoria sa. Tu je dôvod prečo. Obsahujú 25 % vzduchu.
  • Jadierka jabĺk sú jedovaté (to som netušila😊). Obsah kyanidu v jablkových jadierkach je síce zanedbateľný, no načo pokúšať. Škodlivý však začína byť až po ich rozžutí či rozdrvení. Ak ich teda pri jedení necháte tak, ochranná vrstva na ich povrchu zabráni uvoľňovaniu toxínov. Jablko tak naďalej ostane chutné, šťavnaté a plné zdravých látok.
  • Jablká môžu byť zdravé a plniť svoju „lekársku úlohu“ len v prípade, ak sa pestujú správne. Starostlivosť o toto ovocie nie je až taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá. Pestovanie jabloní má isté nároky, ktorých splnením majú stromy ideálne podmienky pre zdravý rast.
  • Jabloň môže plodiť až 100 rokov. To, že jabloň začína rodiť približne 5 – 6 rokov po svojom zasadení, až takým veľkým tajomstvom nie je. Menej záhradkárov však vie, že zbierať jablká z toho istého stromu sa pri správnej starostlivosti a vhodných podmienkach dá až 100 rokov.
  • Polovica listnatých stromov sú jablone. Nielen najstaršie, ale tiež najrozšírenejšie. Odrôd jabloní má byť po celom svete okolo 7 000. Čo je ešte zaujímavejšie, údajne majú tvoriť asi polovicu všetkých listnatých stromov na svete.
  • Existuje aj fóbia z jabĺk. Priam neuveriteľné, ale podľa vedeckých štúdií ide o nepopierateľný fakt. Malusdomesticaphobia, ako znie oficiálny názov chorobného strachu z jabĺk, presnejšie z ich jedenia, si nachádza stále viac obetí.

Nezabudnite si dať aspoň jedno jablko denne!

Zdroje:

https://stylovebyvanie.sk/zaujimavosti-o-jablkach/

https://zdravopedia.sk/ovocie/jablko-10-ucinkov-na-zdravie