Naši starkí...

17.11.2022 21:57
Spoločnosť

Autor : Jana Bužová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte kamaráti,

naši starí rodičia si zažili vo svojom živote veľmi veľa. Dávajú nám svoju lásku a odovzdávajú svoju múdrosť. Mesiac október patrí práve im. My sme na hodine literatúry čítali epigramy o starých rodičoch a za domácu úlohu sme mali napísať, čo pre nás naši starkí znamenajú. Niektoré z nich si môžete prečítať...😊


  • Starí rodičia. Čo tento „pojem“ pre mňa znamená? Starí rodičia sú ako moji vlastní rodičia. Majú ma radi ako mama a otec. Je to dobré, keď máme starých rodičov obidvoch. Ja som stratil dedka pred 3 rokmi. Keď zomrel, mal krásnych 96 rokov. Stále ho mám rád, aj keď už nie je medzi nami. Moja babka má teraz 78 rokov a som za ňu veľmi vďačný. Dedko a babka pre mňa znamenajú úplne všetko. Sú môj život, svetlo na konci tunela, moje nebo... Som rád, že sa o moju babku môžem starať, porozprávať jej, aký som mal deň a povedať jej vlastne všetko, čo ma ťaží. Napĺňa ma úplnou, čistou radosťou. Ona jediná má dokáže pochopiť, objať tak silno, že mi skoro vždy "poláme kosti"😊, ale na to som si už zvykol. Chýba mi dedko. Niekedy o ňom rozprávam babke, inokedy ona o ňom povie niečo mne. Bol by som rád, keby ešte žil. Meno mojej babky je Ruženka a dedko sa volal Ján. Svoju babku mám veľmi rád, aj dedka som mal veľmi rád. Som vďačný za nich oboch a som rád, že som od nich mohol a ešte môžem stále prijímať veľa dobrého. 

                                                                                                              Štefan Turták, 9. A


  • Veľa ľudí vo svete, najmä mladí ľudia, berú svojich starých rodičov ako samozrejmosť, nevážia si ich, a to sa mi nepáči. Momentálne z mojich starých rodičov mi ostal len dedko, vážim si ho. Po strate mojich starých rodičov, som si začal vážiť dedka viac, lebo keď stratíte svojich blízkych, až vtedy si uvedomíte, čo pre vás znamenali a že ste im nedávali dosť pozornosti, rešpektu a lásky. Svojho dedka mám po maminej strane rodiny. Veľmi si ho vážim. Keď prídem zo školy, tak si s ním vždy „pokecám“, pozriem TV. Môj dedko je super podpora a vždy mi dá nejakú radu, keď prechádzam ťažším obdobím v živote. Vždy si rád vypočujem jeho príbehy a zážitky z čias, keď bol mladší. Môj dedko pre mňa znamená fakt veľa a mám ho veľmi rád. Vážte si svojich starých rodičov, kým sú tu pre vás.

                                                                                                               Matúš Bužo, 9. A


  • Čo pre mňa znamenajú starí rodičia? Pre mňa sú vzorom, lebo zo všetkých z našej rodiny si toho prežili najviac a prekonali rôzne životné prekážky. Myslím si, že starší ľudia si v tejto dobe zaslúžia viac lásky, pozornosti a rešpektu. Každý starý rodič si toho v živote dosť prežil, a preto by som si práve tých svojich chcel vážiť viac. Cítim, že im nedávam toľko lásky, pozornosti a rešpektu, koľko by odo mňa čakali, a preto by som chcel, aby som im toho dával viac, než oni sami čakajú. V tejto dobe myslím viac na seba, čo si plne uvedomujem, ale bojujem s tým. A ťažko. Iné je o tom písať a iné to spraviť. Veľmi veľa starých rodičov si vo svojom živote naozaj prežilo viac ako my. Viac šťastia, žiaľu aj smútku a majú oveľa viac skúseností. Preto by sme im mali načúvať a rady si pýtať aj od nich. Dal som si záväzok, že odteraz si ich budem viac vážiť, lebo ich mám naozaj veľmi rád, hoci to nedávam veľmi často najavo. Je mi ľúto tých ľudí, ktorí svojich starých rodičov, bohužiaľ, stratili.

                                                                                                               Benjamín Jurmák, 9. A


  • Moji starí rodičia sú veľmi milí a správajú sa ku mne veľmi pekne. Obidve moje babky sú, našťastie, ešte vo veľmi dobrej kondičke, avšak dedkovia až tak veľmi nie, ale obidvaja ešte pracujú, čo je snáď dobrou správou. Moji starí rodičia ma vždy a vo všetkom povzbudzujú a nasmerujú na tú správnu cestu. Vždy mám u nich zaručene dobrú radu. S babkou sa porozprávam aj o veciach, ktoré by som svojej mamke určite nepovedala. Dá sa povedať, že je moja naj kamoška, hoci nie vo všetkých smeroch😊, rozumieme si. Ona si ma vždy vypočuje, keď ma niečo trápi, zastane sa ma, keď sa na mňa mama hnevá a kričí na mňa. Najradšej mám, keď napečie nejaký koláč alebo mi uvarí moje obľúbené jedlá, vždy ich s chuťou zjem. Samozrejme, že jej pomáham s domácimi prácami. Ona je pre mňa ako druhá mamka. Chcela by som sa jej poďakovať za všetko, čo pre mňa robí, za jej trpezlivosť, za lásku, ktorú mi dáva každý deň, za jej dôveru a spoľahlivosť. Babi, ďakujem za všetko, mám ťa veľmi rada.

                                                                                                                  Sofia Bledá, 9. A


  • Čo pre mňa znamenajú starí rodičia? Sú to pre mňa osoby, ktorým môžem všetko povedať. Vždy sa na nich dá spoľahnúť. Ja ich beriem skôr ako kamarátov. Keď potrebujem pomoc, vždy pomôžu. Aj keď sme so súrodencami chorí a mama nie je doma, vždy sa o nás prídu postarať. Na Silvestra vždy prespávame u nich. Vždy sa spolu krásne porozprávame a zaspomíname na ich detstvo a minulosť. Vždy nás ochraňujú pred hrozbami. Sú to moji „malí“ hrdinovia. Som rada, že ich mám.

                                                                                                              Simona Bužová, 9. A


  • Čo pre mňa znamenajú starí rodičia? Teraz vám o nich napíšem. Moji starí rodičia sú hneď po rodičoch tí, ktorí ma poznajú najlepšie. Veľmi dobre sa o mňa starajú. Vždy veľmi dobre navaria a aj pomôžu. Keď nemám náladu, tak ma vedia rozveseliť a pobaviť. Večer si niekedy pozriem s nimi nejakú reláciu alebo si pustíme s dedkom futbal. Vždy, keď prídem zo školy, tak sa ma pýtajú, akú som dostal známku, ako bolo v škole alebo či nie som hladný.😊Keď ich pozývame do reštaurácie alebo na kúpalisko, zvyčajne v lete, tak stále odmietnu, ale my ich vždy prehovoríme, aby nakoniec šli s nami. Svojich starých rodičov mám veľmi rád a chcel by som, aby boli ešte dlho medzi nami.

                                                                                                                Martin Baník, 9. A


  • Čo pre mňa znamenajú moji starkí? Už z toho názvu vyplýva, že sú to ľudia staršej generácie. Stále si hovorím, že predtým sa asi žilo lepšie. Možno nemali toľko techniky ako my teraz, ale život bol asi jednoduchší. Babka o tom veľa rozpráva. Vždy, keď sa pozriem na starého človeka, tak si poviem, že už si toho veľa prežil. Každý má/mal starých rodičov. Patria k blízkym už len preto, že sú to rodičia našich rodičov. Odmalička som chodila k starým rodičom, takže som tam prežila svoje rané detstvo. Ale hlavne si pamätám, že vždy, keď som k nim prišla, tak už na dverách sa ma pýtali, čo chcem jesť. Aj keď som nechcela, babka ma vždy jesť donútila, určite to mal tak každý. Dedko mi zvykol púšťať rozprávky na počítači, dokonca si aj na niektoré pamätám. Jednou z nich bola rozprávka Polárny expres. Niekedy sa smejem, keď nevedia používať terajšie výdobytky doby, ale nečudujem sa im. Ani oni nás niekedy nechápu.😊 Takže je to obojstranné. Ale hlavné je, že sa navzájom rešpektujeme. Znamenajú pre mňa veľa.

                                                                                                            Vanesa Turtáková, 9. A