Ako bojovať s nepríjemnou jesennou náladou?

17.11.2022 21:57
Spoločnosť

Autor : Lenka Ujčeková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte, milí čitatelia...

Čas plynie a ročné obdobie sa striedajú tak rýchlo, že to niekedy nestíhame ani vnímať. Ešte rýchlejšie sa však dokáže zmeniť aj naša nálada. Jeseň so sebou prináša čarovné farebné prostredie a taktiež sychravé počasie, ktoré vie nejedného z nás potrápiť. Dni sa skracujú a slnečné lúče sú deň čo deň vzácnejšie. Nie nadarmo sa jesenné obdobie vyznačuje melanchóliou. Avšak existujú prirodzené spôsoby, ktoré napomáhajú k zlepšeniu našej nálady. S úsmevom ide predsa len v živote všetko oveľa jednoduchšie. Prečítajte si niekoľko rád, ktoré som si pre vás pripravila, ako bojovať so zlou jesennou náladou.

Šport a vychádzky do prírody

Neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je pohyb. Okrem skvelej kondície a vyšportovaného tela nám dodá množstvo energie a tiež ubráni organizmus pred akýmikoľvek negatívnymi vplyvmi z vonkajšieho prostredia. Šport v rôznych formách pôsobí ako prírodné antidepresívum. Ak nie sme nadšení športovci, verte, že aj prechádzka na čerstvom vzduchu splní potrebný účel. Ideálnym miestom je napríklad aj prechádzka po dedine alebo meste. Šuchot lístia a vietor vytvorí dokonalú harmóniu, vďaka ktorej nebudeme chcieť ísť domov. V najbližšej dobe, keď sa nebudete cítiť najlepšie, zacvičte si alebo vybehnite von do prírody. Sám/sama, s kamarátmi, s blízkymi alebo so svojím zvieratkom, napríklad so psíkom.

Čas strávený s rodinou

Často sa počas obdobia depresívnej nálady uzavrieme do seba a s okolím takmer vôbec nekomunikujeme. Siahneme radšej po mobile a píšeme alebo voláme si s blízkymi, hráme hry alebo pozeráme YouTube a iné sociálne siete. Rozptýľme svoju myseľ priateľským alebo rodinným rozhovorom a dajme svojmu organizmu nové podnety. Hrajme s rodičmi, priateľmi hry (napr. karty, pexeso, Človeče, nehvevaj sa...). Rodičom môžeme pomôcť i s upratovaním alebo varením.

Obľúbené jedlo

Dospelí hovoria, že láska ide cez žalúdok. A nielen láska, ale aj nálada. Či už máme radi sladké, slané, kyslé, zdravé, teplé alebo studené jedlá, vychutnajme si ich, ako ich máme radi. Počas sychravých dní sa nám veľakrát nechce robiť to, čo nechceme, ale práve naopak, chceme robiť to, čo chceme, alebo to, čo môžeme. Napriek tomu, by sme si mali nájsť čas a vychutnať obľúbené jedlo naplno. Či už zájdeme s rodičmi do reštaurácie, objednáme si jedlo domov alebo sa premôžeme a s radosťou ho pomôžeme uvariť mamke. Verte, že nebudete ľutovať. Nezabúdajme však, že počas jesenných dní je potrebné doplniť našu energiu aj množstvom zeleniny a ovocia!

Zaslúžený relax

Ak na nás dolieha jesenná únava, potom je najvyšší čas si oddýchnuť. Či už sme milovníkom hrania videohier alebo si radšej prečítame knihu (ako ja), to už je na nás. Alebo sa budeme hrať so súrodencami. Niektorí chcú zas taký relax, že si ľahnú do postele a zaspia.

Voľnočasové aktivity

Na zlepšenie nálady niekedy postačí naozaj málo. Správnym výberom hudby, pozretím dlho plánovaného filmu alebo záľubami, akými sú napríklad kreslenie, čítanie či varenie, dokážeme na chvíľu zabudnúť na naše problémy v škole či iné starosti. Nemyslime len na školu, venujme sa činnostiam, ktoré nás bavia a dodajú nám energiu.

Dúfam, že využijete aspoň jednu z mojich rád, ktoré vám dopomôžu k lepšej nálade počas tohto jesenného pochmúrneho obdobia. Ďakujem, že ste si prečítali môj článok. A užite si zvyšok jesenných dní. Veď každé ročné obdobie má svoje čaro!

Inšpirované:

https://www.therme.sk/blog/zarucene-rady-na-zlepsenie-nalady-pocas-jesene.html