Prečo nepiť sladené nápoje, ale radšej športovať?

29.03.2022 22:28
Spoločnosť

Autor : Marek Pirko, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte kamaráti,

viem, že mnohých nepoteším, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo by ste nemali piť sladené nápoje? Ich nadmerná konzumácia totiž zvyšuje riziko rôznych ochorení. Poďme sa pozrieť aspoň na niektoré z nich.

1. Ničia zuby

Stomatológovia bijú na poplach! Častá konzumácia sladených nápojov sa v súvislosti s ochoreniami chrupu a ústnej dutiny ukazuje ako závažný problém. Obsahujú cukor, kyseliny a oxid uhličitý. Tie doslova rozleptajú povrch zuba, čiže zubnú sklovinu, a tak sú priamo zodpovedné za vznik a rozvoj zubných kazov. Tí, ktorí denne pijete takéto nápoje, máte pravdepodobne viac kazov ako vaši rovesníci.

2. Vedú k obezite

Po ich vypití sa prudko zvýši obsah cukru v krvi. Telo pošle do boja inzulín a začne ho tvoriť vo zvýšenom množstve. Inzulín čoskoro „spáli“ všetok cukor a nastupuje pocit hladu, ktorý často zaháňame ďalším sladeným nápojom alebo sladkosťami.

3. Zle hasia smäd

Pitím sladených nápojov sa pocitu smädu zbavujeme len ťažko. V konečnom dôsledku ich preto vypijeme oveľa viac, ako keby sme pili čistú vodu alebo nesladený čaj. Sú preto úplne nevhodné na dopĺňanie tekutín pri športe.

Namiesto toho by sme mohli radšej porozmýšľať, či by nebolo lepšie začať športovať. Prečo by sme mali?

Motívy, prečo začať športovať, sú rôzne. Väčšina ľudí zaraďuje šport kvôli tomu, že chcú schudnúť a lepšie vyzerať. Už menej ľudí zaraďuje do svojho života šport preto, že chcú mať dobrú kondíciu a lepšie sa cítiť, byť zdravý.

Športovať sa však oplatí pre omnoho viac benefitov. Ktoré to sú?

Silnejšie srdce – to je zrejme každému jasné. Pri športovej aktivite trénujete nielen svaly, ale aj srdce, ktoré musí pumpovať viac krvi ako v pokoji.

Zlepšenie imunity – Je pravda, že na úplne prvom mieste je strava, ale pohyb nenecháva na seba v zozname fanúšikov imunity dlho čakať. Šport je teda perfektný spôsob, ako posilniť imunitu.

Podporuje mozgovú činnosť – cvičenie podporuje tvorbu nových mozgových buniek, ktoré sú zodpovedné za výkonnosť mozgu. Podporuje však aj tvorbu pamäťových buniek.

Kamaráti, dúfam, že som vás donútil aspoň zamyslieť sa, či nezačať športovať, alebo aspoň prestať piť sladené nápoje.

Inšpirované:

https://casprezeny.pluska.sk/zdrava-a-stihla/4-dovody-preco-nepit-sladene-napoje