Jablko

17.12.2021 19:16
Spoločnosť

Autor : Laura Ivančíková, ZŠ Pusté Úľany

Späť na úvod

Jablko


Jablko je ovocný plod-malvica. V šťavnatej družine je 5-10 semien. Vyskytuje sa skoro v celej Európe. Niektoré odrody sú z Talianska. Vo svete existuje minimálne 3000 odrôd.

Jabloň je listnatý strom, je vysoká viac ako 3 metre a široká viac ako 5 metrov. Listy sú zelené, kmeň hnedý a kvety sfarbené do ružova. Jabloň sadíme do jamy a tú potom zasypeme pôdou. Nesmieme ju ale zasadiť na miesto, kde už rástla iná jabloň. Nemali by sme ju zasadiť na priame slnko. Maximálna teplota pri pestovaní jabĺk je 45 stupňov a minimálna -2 stupne Celzia. Polievame ju každý až každý druhý večer.

Najťažšie jablko malo 1kg. Najmenšie sa zmestí na polievkovú lyžicu. Jabĺčko je oválne, má červenú alebo zelenú farbu, niektoré jablká majú červenú dužinu. Chuť môže byť sladká alebo sladkokyslá. Plod je veľmi šťavnatý. Jablko obsahuje až päť gramov a 13 rôznych druhov vitamínov. Bohaté sú nie len na vitamíny, ale aj na stopové prvky. Jablko obsahuje a 30% vlákniny, ale málo bielkovín a sacharidov. V dužine je 84% vody, no v šupke je iba nepatrné množstvo vody.

Jablká majú všestranné využitie. Pripravujú sa z nich koláče, džúsy, sirupy, čaje, ale aj vône do áut , sviečky, šampóny, oleje do kúpeľa, masky na tvár a krémy na telo.