Citrón

17.12.2021 18:57
Spoločnosť

Autor : Karolína Tomšová, ZŠ Pusté Úľany

Späť na úvod

Citrón

Citrón patrí medzi subtropické ovocie. Najviac sa pestuje v Mexiku a Brázílii. Citrónu škodia veľmi vysoké teploty, potrebuje ideálne 22 až 30 stupňov Celzia. Pestovať ho môžeme v skleníku ale aj v izbe. Citrónovník dosahuje výšku až 3 metre a plod meria 5 až 12 centimetrov.

Farbu má žltú ako slnko, no keď je nedozretý, tak je zelený. Citrón má elipsovitý, lepšie povedané vajcovitý tvar, len na začiatku a na konci má hrudky. Citrón má nerovný kožovitý povrch. Chuť má kyslú, ale až takú kyslú ako limetka. Vonia veľmi sviežo. Ja si citrón dávam do čaju mám veľmi rada citrónový čaj s medíkom.

Citrón slúži aj ako dochucovadlo, pripravuje sa z neho limonáda, citrónový sirup, zmrzlina, čokoláda, môžeme si upiecť a citrónový koláč. Vyrábajú sa z neho aj rôzne parfumy. Pomáha mi aj odpudzovať komáre, keď mi vletia do izby. Citróny obsahujú kyselinu citrónovú, ktorú obsahuje aj iné ovocie. Obsahujú aj veľa vitamínu C, ktorý prospieva pľúcam a imunite.

Poznám jednu zaujímavosť: pokiaľ by ste si dali každý deň 10 až 15 kvapiek citrónu, tak by ste skoro nikdy neboli chorí. Hruška