Zelená škola

17.12.2021 10:57
Spoločnosť

Autor : Ľubica Lobíková, SOŠ dopravná, Školská ul., Trenčín

Späť na úvod

ZELENÁ ŠKOLA

Dňa 15. 10. 2021 na certifikačnej slávnosti prevzala naša škola certifikát a vlajku „Zelená škola“. Aj keď certifikačná slávnosť prebehla on-line pre epidemickú situáciu, tešili sme sa aj s ostatnými ocenenými školami nášmu úspechu.

Bolo zhodnotené naše dvojročné úsilie, vo výchovno-vzdelávacom programe Zelená škola, v nami zvolenej téme ODPAD. I napriek nepriaznivej epidemickej situácii sme splnili náš environmentálny akčný plán. Niektoré praktické aktivity sme boli nútení zameniť za teoretické. Exkurzie sme nahradili prezentáciami a krátkymi videami. Napriek nie dlhému času sme zhotovili odpadkové nádoby na kov, tetrapaky a bioodpad, ktoré sú na chodbách školského internátu doteraz. Do priestorov školy na prvé a druhé podlažie sme umiestnili tri stojiská nádob na odpad, a tiež na prízemí pri vrátnici pred bufetom. Týmto spôsobom chceme dosiahnuť maximálne separovanie odpadu, s tým, že žiaci nemajú v triedach odpadkové koše a odpad separujú na chodbe. Žiaci školského internátu zo SOŠ letecko-technickej zhotovili kompostovisko na kompostovanie rastlinného odpadu. Učili sme sa separovať odpad prostredníctvom kvízov, ale aj praktickými aktivitami. Zúčastňovali sme sa upratovania okolia školy, školského internátu a verejného priestranstva. Poslednou výzvou bolo zhotovenie ekokódexu – umelecké znázornenie našej témy odpad. Zhostili sme sa jej veľmi dobre, ekokódexy sú súčasťou našich násteniek.

Prevzatím certifikátu a Zelenej zástavy naše úsilie nekončí. Ešte viac si uvedomujeme našu zodpovednosť za ochranu životného prostredia a tým aj dôležitosť triedenia odpadu, a rozširovania vedomostí v tejto oblasti.

Spoločne budeme šetriť životné prostredie znižovaním množstva zmesového komunálneho odpadu, a tak znížime odpad na skládkach. Ušetríme peniaze za vývoz zmesového komunálneho odpadu.

Do aktivít „Svetový čistiaci deň“, „Zažime čisté rieky“ sa budeme zapájať i v budúcnosti a samozrejmosťou je pravidelné upratovanie okolia školy a školského internátu. Taktiež budeme i naďalej vplývať na žiakov v oblasti separovania odpadu, aby ho vnímali ako samozrejmú súčasť ekologického a ekonomického myslenia, a aby sa riadili pri separovaní odpadu našimi zvolenými environmentálnymi štandardmi:

                                                            odmietni, recykluj, redukuj, znovu používaj, kompostuj!

Ďakujeme za podporu pri organizovaní a plnení aktivít pani riaditeľke, vedeniu školy aj všetkým zamestnancom. 


























































































Fotogaléria k článku