Hľadá sa babka a dedko pre rok 2021

26.10.2021 14:09
Vzťahy

Autor : Monika Bekeová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

"Keď si predstavím seba o 50 rokov, vidím staršiu pani so šedivými vlasmi a vráskami na tvári, ktoré znázorňujú črty života. Vekom mi bude ubúdať zo sily a moje telo bude slabšie, no na svet sa budem usmievať vďačne za to, čo som už mohla prežiť. Pravdepodobne sa budem venovať rodine a pomáhať im so všetkým, tak, ako to robia teraz moji starí rodičia. Som za to veľmi vďačná. Beriem si z nich príklad a dúfam, že aj zo mňa sa stane rovnako dobrý človek, ako sú oni. Okrem toho sa budem starať o miesto, kde budem bývať, ideálne sa vidím vo veľkom rodinnom dome so záhradou plnou kvetov a domácich zvierat. Dni budem tráviť v záhrade a okolo domu alebo v kuchyni. Čas na odpočinok budem tráviť s rodinou alebo sa budem ohrievať na lavičke v záhrade na slniečku. V zime budem čas tráviť dome v teple pri horúcom čaji s vyloženými nohami. Každý človek, ktorý odpracoval svoj život, si predsa zaslúži na dôchodku oddychovať. Kým budem vládať, spravím všetko ako kedysi, ale možno dôjde čas na to, keď sa už budú musieť o mňa starať. Zatiaľ im chcem zanechať a odovzdať všetko, čo mám. Všetky skúsenosti a múdrosti života. Vraví sa, že staroba nie je choroba, ale dar na odpočinok. Dúfam, že zostanem zdravá a silná, aby som žila čo najdlhšie a mohla uľahčovať život svojim najbližším. Pre mňa to nebude práca, ale radosť. Toto je moja predstava seba o 50 rokov. Snáď to moji blízki budú oceňovať a možno, keď už naozaj nebudem vládať, mi to aj vracať. Raz to aj tak príde, preto sa netreba ponáhľať a príliš rýchlo dospievať. Treba si každý deň užiť naplno a byť vďačný aj za tie najmenšie drobnosti."

MONIKA BEKEOVÁ, 8.A



"Ja o 50 rokov budem mať 64 rokov. Budem starý, zvráskavený a bohatý. Nebudem mať vlasy, ale budem mať krásnu dlhú bradu. Môj život bude pestrý, zaujímavý a odlišný od života ostatných starých ľudí. Na starobu si budem užívať a cestovať okolo celého sveta a spoznávať rôzne krajiny, ľudí, pamiatky a iné zaujímavé veci. Nakoniec sa usadím v peknej dedine na Slovensku, kde budem žiť až do smrti. Ale to potrvá ešte dosť dlho. Keď budem žiť na dedine, tak si postavím veľký pekný dom so záhradou, kde nás s priateľkou budú navštevovať moje deti so súrodencami. Postavil by som si aj malú farmu. Na farme by som choval rôzny dobytok, mäso ktorého by som dodával do mojej reštaurácie. Bola by to tá najlepšia reštaurácia široko- ďaleko. Suroviny by boli bio. A tak by som prežil svoju starobu." 

SIMON ŠIMON, 8.B


"Predstaviť si sám seba o 50 rokov je naozaj ťažké. Neviem si to úplne predstaviť, že čo vtedy bude, kde budem bývať alebo čo budem robiť. Ale viem aspoň jednu vec, a to je, že chcem byť super babka. Chcem tráviť čas so svojimi vnúčatami, hrať sa s nimi, chodiť s nimi na výlety, pomáhať im, naučiť ich piecť koláč, pestovať rôzne bylinky, pestovať zeleninu a ovocie, naučiť ich správne upratovať, variť polievky, kúriť drevom, kŕmiť zvieratká. Viem, že vtedy budem už inak vládať ako teraz, ale aj tak chcem stráviť všetok čas s rodinou a priateľmi. Proste chcem byť babka, ktorú budú mať deti radi, budú s ňou šantiť a zabávať, budú sa na mňa tešiť, keď prídu a povedia si ,,konečne u babky!"

KARIN SKOKANOVÁ, 8.A