Duševné zdravie a psychohygiena

25.10.2021 17:55
Vzťahy

Autor : Kolektív žiakov 6.A a 9.A, ZŠ s MŠ Zvolenská Slatina

Späť na úvod

Žiaci v 6. A a 9. A písali krátku úvahu o tom, kam sa radi vracajú, keď ich niečo trápi alebo čo robia, keď ich niečo trápi:

"Najradšej sa vraciam domov, do svojej izby, konkrétne do postele. Väčšinou si tam púšťam svoju obľúbenú pesničku, keď som smutná. Môžem sa tam vyplakať a porozprávať s plyšákmi, s ktorými aj spím. Mám ich od malička."

"Keď som smutná, vraciam sa najradšej ku koníkom na Masarykov dvor. Môžem im povedať všetko. Nikdy sa so mnou nebudú hádať a budú ma chápať. Objímem ich a vtedy som rada, dajú mi radosť. Mám ich veľmi rada."

"Najlepšie je si len tak dobre poplakať. Všetko zo seba tak vypustiť. Cítim sa potom tak ľahšie. Alebo len tak si ľahnúť a pospať si. Oddýchnuť. Pustiť si hudbu a pozerať len tak do blba niekoľko hodín, to tiež väčšinou pomôže. Veľmi rada sa rozprávam so svojimi rastlinkami čo mám v izbe. Len tak sa im vyrozprávať bez toho aby som sa bála že čo si o mne pomyslia. Alebo si niečo prečítať. Nechať sa pohltiť do príbehu a na chvíľu zabudnúť. Ešte vzadu v záhrade máme takú lavičku pod stromom. Tam niekedy chodím len tak si prečistiť hlavu na čerstvý vzduch ale tam nechodím až tak často. Preferujem posteľ. "

"Ja nebývam často smutný a keď som tak iba krátko. Väčšinou keď som smutný tak „OVERTHINKUJEM“ nad rôznymi témami. Napríklad nad životom vo vesmíre. Alebo počúvam hudbu, nejaké tie kopanice napríklad garážové tracky od Gleba. Poprípade rozmýšľam v akej super dobe žijem. Vojna ma obišla, máme dosť vyspelé technológie, máme čistú vodu. Alebo že žijem na Slovensku, kde máme peknú prírodu, nemáme žiadne vojny, a žijú tu aj cool ľudia. Zároveň každý má nejakého obľúbeného speváka / herca. Keď si uvedomíš že s ním žiješ pod jednou oblohou na jednej planéte možno ti to zlepší náladu. Keď mám čas, a napadne mi to, tak si zapnem Reddit a pozriem si nejaké memes (najlepšie sú na r/memes. Ak máš až také depresie že sa režeš, alebo nebodaj sa chceš zabiť, nerob to. Máš ešte kopec času v tomto jednom (možno jedinom) živote, a ver mi, na svete sú ľudia čo sa majú horšie (nemajú ruky, nejedli už týždeň…)."