Naozaj existujú ,, bojové plemená"? V hlavách ľudí možno áno, ale v realite nie!

12.09.2021 20:25
Spoločnosť

Autor : Sofia Horňáčková, ZŠ Rozmarínová, Komárno

Späť na úvod





                        V poslednej dobe pomerne často rozmýšľam nad tým, prečo väčšina ľudskej populácie stále odsudzuje niečo len kvôli nejakým predsudkom. Som typ človeka, pre ktorého sú predsudky najhnusnejšou formou odsudzovania. Avšak nemám v pláne sa zaoberať odsudzovaním ľudí, ale zamerať sa na zvieratá - konkrétne psie plemená typu BULL, ktoré neprávom nosia nepekné označenie: " bojové plemená " . Možno si poviete, že na tomto nie je čo riešiť, že to majú v krvi, a že sa to nedá zmeniť....a podobné myšlienky na veľmi skromnej úrovni. V skutočnosti však tieto slová poukazujú na úplnú nepravdivosť.  Vedeli ste napríklad, že pri správnej výchove psieho plemena typu BULL môžete docieliť nikdy nekončiacu prítulnosť, poslušnosť,  a v neposlednom rade nezameniteľne dokonalú povahu? Nie? Tak sa na to poďme pozrieť podrobnejšie.

                        Za všetok spôsobený chaos samozrejme môžeme opäť, ako vždy, my ľudia . Najmä nezodpovední majitelia,  a o nič menší podiel na tom nemajú ani často spomínané média.  Všetky tieto plemená, ako napríklad Anglický bull terier, AMSTAFF ( americký stafordšírsky teriér ), STAFFBULL( americký stafordšírsy bull teriér ), BULL MASTIFF,  Argentínska doga, ...a mnoho ďalších sú jedny z najvernejších psích plemien. Budú vám oddané a urobia pre vás aj to posledné. Majú obrovský cit pre rodinu, úžasnú povahu, taktiež je s nimi skvelá manipulácia.  Sú vhodné aj na rôzne psie športy a aktivity. Stačí len vedieť, ako na nich, a môžete tak získať dokonalého parťáka na všetko. Ale prečo sa pre ne teda vyskytujú v našich slovníčkoch pomenovania ako krvilačné beštie alebo " bojové plemená " ? Všetko, čo sa odohráva pri psoch, záleží len a len na prístupe majiteľa. 

                        Dokonca som už nie raz zažila aférku s nejakých plemenom tohto typu. Uvediem vlastný príklad: Bola som so psom na klasickom večernom venčení,  keď tu si zrazu všimnem, že oproti nám sa rúti veľký pes, konkrétne BULL MASTIFF.  Prvú vec, ktorú kritizujem je tá, že pes nemal náhubok a mal sklony k " trhaniu " , alebo ako sa to dá nazvať. Ďalšia vec, ktorú som postrehla,  bola tá, že pes bol na voľno pustený a nevychovaný s privolačkou na nulovej úrovni  Už vtedy som tušila, že bude zle. Nebolo cesty späť... Keď som sa pozerala, ako trhal v zuboch moju najväčšiu životnú prioritu, nebolo mi všetko jedno. Riskovala som svoj život...život svojho psa....A nakoniec sa mi podarilo moju Zaru zachrániť. Bolo to náročné obdobie. Mesiac nevedela poriadne chodiť, mala na chrbte obrovské rany...Veterinárna starostlivosť stála určité náklady. Proste v jednej vete sa to dá zhrnúť veľmi jednoducho: boj o život, následné priam nekonečné trápenie. Ale ja nevidím chybu v psovi, ktorý ju napadol. Vidím chybu v nesmierne nezodpovednom majiteľovi.  A takýchto nezodpovedných psích majiteľov je bohužiaľ v dnešnej dobe až priveľa... A práve kvôli nim si tieto psi  neprávom vyslúžili titul krvilačných beštií. 

                     A ja sa pýtam,  kde je spravodlivosť? Tú v dnešnom svete budeme hľadať len márne... ďalší dôvod po nezodpovedných majiteľoch je krutá a odporná minulosť psov tohto typu. Medzi ľuďmi sa povráva, že psi majú " bojovnosť " v krvi. Pri nesprávnej výchove môže pes preukazovať takéto známky. Ale ako som už spomínala, všetko je o výchove . Vráťme sa ale k tej minulosti. Títo psi boli odpradávna využívané na bojové účely. Odporné a neľudské zaobchádzanie so živými tvormi pri bojových a krvavých zápasoch,  ktoré sa zvyčajne končili smrťou zvieraťa, ich riadne poznačila. A netreba sa tomu čudovať. Všetku krutosť na zvieratách veru páchame my, ľudia. To my by sme sa mali považovať za krvilačné beštie.

                        Na záver by som pripomenula , že ak máte v pláne si zaobstarať psíka, adoptujte si ho z útulku, poprípade z chovateľskej stanice len s PP. Nenechajte sa oklamať množiteľmi. Ak sa rozhodnete pre vlastný výber plemena, vyberajte dôkladne, myslite na vašu momentálnu finančnú situáciu, na vaše fyzické a psychické zdravie, na vašu pracovnú pozíciu,  voľný čas...A mnoho ďalšieho, pretože predsa len, je to záväzok na veľa rokov... Vyberte si dané psie plemeno len vtedy, ak mu budete ochotní venovať svoj čas a dôkladnú výchovu, pretože bez tej budete stratení. Bojové plemeno je v preklade tá najláskavejšia bytosť . Keby nejaký pitbull vedel rozprávať,  povedal by vám toto : Chováme sa tak, ako nás človek naučí, a ako sa k nám chová on. Neodsudzujte nás za to, čo ste z nás urobili práve vy, ľudia!  Taktiež máme srdce, rovnako ako vy . A majte napamäti, že násilím nikdy nič nedosiahneme, a to neplatí  len pri psoch ! Ešte jedna myšlienka na záverA: Až keď bude posledný pitbull otrávený, posledný bull teriér zabitý, posledný staford mŕtvy, zistíte, že problémom je človek. Ďakujem za prečítanie a zamyslenie sa !