Kto som? Na strane preživších.

23.06.2021 09:02
Spoločnosť

Autor : Diana Tibenská, 9. ročník, ZŠ Pusté Úľany

Späť na úvod

Kto som? 


    „Vytrvalosť je tajomstvom všetkých víťazstiev.“ - Victor Hugo

   

    V súčasnosti panuje medzi ľuďmi na celom svete napätie, ktoré umocňuje strach a neistota z budúcnosti. Toto napätie má na svedomí šíriaci sa a neustále mutujúci vírus, ktorý hádam nikomu nie je už úplne neznámy. Kedy sa toto celé skončí? Do akej miery nás pandémia ovplyvnila do budúcna Tieto otázky rieši aj moja hlava dookola.

    Ak sa snažíme nájsť odpoveď na otázku, kedy sa pandémia skončí a náš život sa znormalizuje, tak by sme sa mali zrejme zamyslieť, kde robíme my ľudia chybu. Myslím si, že nám aktuálne chýba istá dávka vytrvalosti v dodržiavaní pokynov a tiež sebadisciplína, ktorá sa nemalou mierou podieľa na súčasnej neustupujúcej pliage. Tak, ako aj iní ľudia, mám doslova po krk obmedzení a zákazov, ale vzdorovať nemá zmysel. Budeme ešte vôbec niekedy žiť ako normálni ľudia? Čo nás čaká v budúcnosti, ak nie ? Na všetko odpovede síce nenachádzam, ale vytrvale ich hľadám. Rada by som od septembra nastúpila na strednú školu, veď pozerať cez dištančné vyučovanie do monitoru počítača každý deň je frustrujúce. Chcem veriť, že sa mi toto želanie aj splní. Dnes ešte nemožno celkom presne zodpovedať, ako ma pandémia ovplyvnila či zmenila, ale isté zistenia už mám. Som žiačka, ktorá stratila rok normálneho života v škole medzi spolužiakmi, som členka neistej generácie, ale som aj tak na tej šťastnejšej strane, teda strane preživších.

    Kto teda som? Som všetko možné, o čom by sa dalo písať hádam aj celú knihu, ale som aj dievča, ktoré zažíva prvýkrát v živote niečo zlovestné, s čím bojuje celý svet. Zatvorená vo svojom dome ako v bezpečnej klietke, kde zlý vírus neprenikne, ale rovnako tak neprenikne ani milá návšteva, ktorá by ma potešila a priviedla na veselšie myšlienky. Verím, že svojou vytrvalosťou nájdu vedci odpoveď na to, ako vrátiť náš pôvodný život. Tento boj mi pripomína mravčiu prácu, ale ako iste mnohí vieme, mravce sú veľkí bojovníci a spoločne dokážu neuveriteľné veci. Chcem byť ako ten mravec - bojovník a víťaz zároveň, chcem si užívať stereotyp, ktorý som vždy pokladala za nudný a ktorý mi teraz tak veľmi chýba.