Rozhovor s Ivanou Trhanovou

11.05.2021 10:11
Spoločnosť

Autor : Klaudia Majerčáková, ZŠ s MŠ Hronské Kľačany

Späť na úvod

Oslovila som bývalú žiačku našej školy, Ivanu Trhanovú, aby som sa dozvedela, čomu sa v súčasnosti venuje.

Kde študuješ a aké sú tvoje plány so školou alebo prácou?

Momentálne neštudujem, pripravujem sa na prijímacie skúšky na vysokú školu. Chcela by som sa dostať na veterinu do Brna, kde by som študovala veterinárne lekárstvo, ktorému by som sa potom chcela venovať, predovšetkým so zameraním na kone.

Odkedy sa venuješ koňom? Ako si sa k nim dostala?

Ku koňom som sa dostala vďaka mojim rodičom, ktorí pripravovali dostihové kone. Pri koňoch som sa tak motala odmalička a tieto zvieratá ma neskutočným spôsobom fascinovali.

Čo vlastne robíš, keď sa venuješ koňom a kde sa im venuješ?

Svojho vlastného koníka mám doma, čo má samozrejme svoje výhody, ale aj nevýhody. Ako každý živý tvor vyžaduje každodennú starostlivosť, a to po celý rok. Okrem bežnej starostlivosti, ktorá je nevyhnutná, ho aj naďalej po skončení dostihovej kariéry udržiavam v kondícii pravidelným jazdením. Pred každým jazdením si koňa musím očistiť, pripraviť a až potom môžeme ísť pracovať. Po jazdení ho tak isto nemôžem nechať len tak. Pri teplejšom počasí ho osprchujem, naopak v zime dostane deku, aby neprechladol. Väčšinou, kým uschne, tak ho popasiem a pustím ho do výbehu, aby si oddýchol.

Aj súťažíš? Aké úspechy si dosiahla?

Nesúťažím, venujem sa len rekreačnému jazdeniu a niekedy vo svojom voľnom čase chodím pomáhať na dostihy.

Na aké dostihy chodíš? Čo tam robíš?

Chodím na cvalové a prekážkové dostihy, väčšinou u nás na Slovensku. Buď ako divák, ale oveľa radšej pomáham. Vtedy moja práca zahŕňa celodennú starostlivosť o kone, ktoré sa v daný deň zúčastnia dostihov. To vlastne začína už v ich domovskej stajni, kde ich očistíme a pripravíme na transport. Po príchode na miesto dostihov sa kone vyložia a vykrokujú sa, potom sa dajú do svojho boxu a oddychujú. Zhruba hodinu pred plánovaným štartom začínam koňa chystať na dostihy. Poriadne ho vyčistím, dám mu uzdečku a čakám, kým sa bude môcť nasedlať. Potom odchádzame do paddocku, kde s koňom chodíme dokola, ľudia si môžu prezrieť svojho favorita a nakoniec prichádzajú tréneri, jazdci aj majitelia, ktorí sa spolu pobavia o taktike dostihov. Tréner potom vyhodí jazdca do sedla a ja koňa spolu s jazdcom odprevadím do dráhy a čakám, kým sa odbehne dostih. Po dostihoch koníka odchytím, jazdec ho odsedlá a ja s koňom odchádzam do stajní, kde ho osprchujem a vodím, až kým sa nevydýcha. Jediná zmena je, keď koník, ktorého vodím, vyhrá, vtedy hneď po odbehnutí dostihov, ideme na dekoráciu, kde dostane víťaznú stužku a až potom odchádzame do stajní. Keď je kôň vydýchaný, dám ho do boxu a nechám oddychovať. Túto činnosť môžem počas celého dňa opakovať aj niekoľkokrát podľa toho, koľko koní v daný deň vodím.

 Čo ti dala a čo zobrala súčasná pandémia?

Súčasná situácia okolo pandémie mi dala viac voľného času, ale zároveň mi zobrala takú „voľnosť“, kedy nemôžem ísť zakaždým všade, kde by som chcela.

Kde cestuješ najradšej a kde tráviš najradšej čas?

Najradšej trávim čas s rodinou a kamarátmi, tiež som veľmi rada na dostihoch. Prečo? Dostihy ma vždy bavili aj bavia. Sledovať dostihy je mojou veľkou záľubou, ale ešte radšej som, keď môžem niekomu pomôcť s vodením koní.

Ďakujem za rozhovor a želám ti veľa úspechov, dovidenia. 





Fotogaléria k článku