Motivácia 1

31.03.2021 21:50
Spoločnosť

Autor : Bibiana Molnárová, ZŠ s MŠ Hronské Kľačany

Späť na úvod

Motivácia je taký proces, ktorý aktivuje ľudské správanie a dáva mu účel a smer. Je to vnútorná hnacia sila, ktorá ženie k uspokojeniu potrieb, k dosiahnutiu osobných a organizačných cieľov. Je to vôľa niečo dosiahnuť.

Keďže je dnes motivácia veľmi potrebná pre každodenný život, rozhodli sme sa s Timčou napísať niečo o nej. Ako a čím sú motivovaní naši spolužiaci, pani učiteľky, ale aj bývalí žiaci našej školy? Opäť sme si rozdelili článok na 2 časti.

Opýtali sme sa 4 otázky: 1. Kto ťa doteraz motivoval. 2. Kto ta motivuje teraz a čomu sa venuješ 3.Koho môžeš a chcel by si ty motivovať 4. Čo sa chceš ešte naučiť / robiť alebo aký je tvoj cieľ?

Prvá odpovedala pani učiteľka Laktišová:

Moji rodičia radi pracovali v záhrade a ja som tiež musela s nimi rýľovať, strihať a viazať hrozno a teraz tieto činnosti využívam vo svojej záhrade a vediem k tomu aj moje deti. K láske k horehronskému folklóru ma motivovalo mesto Banská Bystrica, kde som študovala a tiež folklórny súbor Mladosť, ktorý som navštevovala. Teraz ma motivujú moje deti k športu, a to k behu, cvičeniu, k plávaniu, ktoré milujem od malička aj k cyklistike a v lete k turistike, na ktorej sú najúžasnejšie výhľady. Chcem motivovať mojich tretiakov k čítaniu, aby si rozširovali slovnú zásobu, aby boli rozhľadení, užívame si chvíľky, kedy im ja čítam a kedy oni čítajú mne, prečítali sme spoločne 3 knihy. Chcela by som dokonale ovládať svoju novú interaktívnu tabuľu, chcela by som skočiť s padákom a navštíviť Mexiko a Thajsko.

Druhá odpovedala pani učiteľka Lepiešová: 

Mňa najviac motivovali moji rodičia a hlavne moji starí rodičia. Keď som bola u nich a všetko som starej mame upratala, tak som čítala. Starý otec Filip čítal tiež, venoval sa včelám, záhrade a ovocnému sadu.  Samozrejme, stará mama ma viedla k viere a tá ma vedie dodnes. Ďalšími motivátormi sú pre mňa moje deti, či už vlastné alebo školské. Filip s Miškou sú mi vzorom v cvičení, svojou vytrvalosťou. Bývalí žiaci, Tibor a Sabi, s ktorými sa stretávam, ma tiež motivujú. Tibor svojím optimizmom a cvičením a Sabi svojím hraním na husliach - ja sa tiež učím hrať na gitare. Veľmi ma motivujú aj siedmaci, je to trieda, v ktorej nikto neodvráva, sú vtipní a všetci si poctivo plnia povinnosti. Je to preto, lebo sa venujú futbalu a poslúchajú trénerov. Som za nich vďačná. Rovnako ma dobíjajú energiou aj deviataci a piataci. Snažím sa motivovať deti k čítaniu, je to veľmi dôležité, pretože tak získavajú  informácie a názory, ktoré potom vedia kriticky zhodnotiť a vyjadriť svoj názor a ďalej sa učiť. Takisto motivujem deti k učeniu, nemusia sa bifliť, stačí sa pravidelne pozrieť do knihy a vybudovať si kladný vzťah k učeniu.  Chcela by som vedieť tancovať salsu , jazdiť na koni a na 4-kolieskových korčuliach 😄

Tretej som sa opýtala deviatačky Denisy: 

Ťažká otázka, pretože si myslím, že nás môže motivovať každý, koho stretneme. Mňa motivovali určite rodičia a kamaráti, rodičia v tom, že ma naučili dobrosrdečnosti a pozitívne myslieť aj v najťažších situáciách. Vždy ma bude aj v budúcnosti motivovať rodina a kamaráti, ale určite aj sociálne siete, pretože je to prostredie, v ktorom sa nachádzam každý deň. Momentálne sa ničomu nevenujem.  Motivovať by som chcela svojich kamarátov a mojím cieľom je dostať sa na strednú školu. :) 

Štvrtá opýtaná je Naty z 8. triedy: 

Najviac ma motivovala hlavne sestra a jej úspechy a aj americká hráčka futbalu Alex Morgan, som jej veľká fanúšička. Momentálne ma motivuje Alex Morgan, čo všetko dokázala, keď si stála za svojím snom a máme aj spoločné číslo dresu 13. Najviac by som chcela motivovať tých, ktorí si až tak neveria . Naučiť by som sa chcela ešte veľa vecí, napríklad: aby som mala silnú ľavú nohu ako pravú a mojím cieľom je, aby som hrala za reprezentáciu Slovenska a určite by som bola šťastná, keby som hrála aj za nejaký "vonkajší" klub.

Posledný, koho som sa spýtala, je bývalý žiak Tibor Paleček:

V živote je pre mňa najväčšia motivácia môj otec. Moja mama si toho so mnou prežila najviac zo všetkých ľudí. Takže moji rodičia sú moja najväčšia motivácia. Je tu ešte pár ľudí, medzi ktorých patrí aj pani učiteľka Lepiešová,  keď som sa rozhodol ísť zlým smerom, vždy ma usmernila.  Aktuálne sa pravidelne venujem cvičeniu, už druhý rok a  sám sa snažím motivovať, pretváram svoje telo na niečo lepšie a pre mňa je to veľmi vyhovujúce. Keď vidím dobré výsledky, motivuje ma to pokračovať a pracovať sa sebe ešte viac.  Tým, že mám len 18, mám veľký vplyv na mladších. Môj bratranec má 8 rokov a berie ma ako svoj idol, chce byť ako ja. Chcel by som motivovať všetkých, ktorí by chceli cvičiť a sú v tom nováčikovia alebo len potrebujú poradiť. Moje plány do budúcnosť sú zatiaľ také, že by som chcel ďalej pokračovať v štúdiu v Pezinku za policajta. Vyštudovať a začať zarábať, zabezpečiť seba a aj svoju rodinu. Jedna z najdôležitejších vecí je podľa mňa motivácia, bez ktorej nedosiahneme veci, ktoré si zaumienime. 

Ďakujem všetkým za odpovede a prajem veľa pozitívnych a motivujúcich dní :) 


Fotogaléria k článku