Medzinárodný deň vody

30.03.2021 11:26
Spoločnosť

Autor : Tamara Mihálová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Ahojte čitatelia,

určite vám ani tento rok neušlo, že 22. marec je Medzinárodným dňom vody.

Väčšina z nás bez nej neprežije viac ako tri dni. Voda nie je iba najrozšírenejšou kvapalinou v prírode, ale aj najdôležitejšou kvapalinou v prírode. Stačí asi povedať, že vo vode sa zrodil život, že bez vody nemôžu existovať ani živočíchy, ani rastliny, že život na Zemi je iba tam, kde je aj voda. Do kontaktu s ňou prichádzame dennodenne, aj keď ju nekonzumujeme priamo vo svojej tradičnej forme. Voda má nekonečné množstvo využití.

Voda ako tekutina života

Už pri narodení sa stáva našou súčasťou, keď tvorí až 80 % z váhy novorodeniatok. V dospelosti je dokonca ľudský mozog tvorený 70 % z vody a približne rovnakú hodnotu dosahuje aj zloženie ľudského tela, ktoré môže zvládnuť za deň skonzumovať až 48 šálok vody. Ak by ich bolo viac, mohlo by dôjsť k predávkovaniu, t. j. vodnej intoxikácii. Preto je denná odporúčaná dávka vody v podobe 8 šálok.

Najväčší konzumenti vody sú Američania, ktorí denne vypijú jednu miliardu šálok vody z vodovodu. Jej najväčším celosvetovým zdrojom je Antarktída, kde sa nachádza až 90 % zásob pitnej vody. Na Zemi sa celkovo nachádza približne 1 234 triliónov litrov vody.

Voda ako záchranca

Na svete sa pravidelne stávajú prírodné katastrofy, kde svoj prím hrá voda. Tento živel sa však používa aj v opačnom význame, keď zachraňuje ľudské životy pri požiaroch. Veľmi dôležitou súčasťou techniky je aj veľkokapacitný kontajner, ktorý vo svojom vnútri ukrýva zariadenie na čistenie vody. Filtračné zariadenie si na obsluhu nevyžaduje kvalifikovanú osobu a za deň stihne prečistiť až 33 600 litrov vody.

Voda ako súčasť domácností

Miliardy litrov sa totiž spotrebujú každý deň na splachovanie na toaletách. Ak by každý človek na Zemi splachoval o jeden raz denne menej, ušetrili by sa ďalšie miliardy zásob vody. Šetriaci efekt spôsobujú umývačky, ktoré v porovnaní s ručným umývaním riadov ušetria štyrikrát viac vody. Voda sa používa aj na výrobu/vznik potravín všetkého druhu. Na 2 kilá hovädzieho mäsa je potrebných 6 809 litrov vody. Na 4 litre vína pripadá 3 815 litrov vody a na jedno jablko 68 litrov vody.

Ďalšie zaujímavosti o vode:

- 300 ton vody je potrebných na výrobu 1 tony ocele

- na výrobu pol litra piva sa používa 75 litrov vody

- väčšina pitnej vody sa nachádza pod povrchom Zeme

- z dostupnej vody na Zemi môžu ľudia používať iba tri desatiny

- 1,7 % vody na Zemi je trvale zamrazená

- človek prežije bez jedla aj mesiac, ale bez vody 3 až 7 dní

- bábätká za prvého polroka svojho života príjmu sedemkrát viac tekutín ako dospelý človek

- dvakrát viac vody sa využije na výrobu kávy ako čaju


Svetový deň vody vyhlasuje 22. marca Organizácia Spojených národov (OSN) každý rok od roku 1993 a oslavuje sa vo všetkých členských štátoch organizácie.


Zdroj:

https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=medzinarodny-den-vody-je-22-marca-co-ste-o-nej-este-nevedeli&fbclid=IwAR3RxR1m6auSmvQVG3koI-68zHLkdpsLRf9FA98Oa-rPTZFIpxTIkzFU7RI