SVETOVÝ DEŇ SOCIÁLNEJ SPRAVODLIVOSTI

22.02.2021 11:48
Spoločnosť

Autor : Mária Pastirčáková, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

SVETOVÝ DEŇ SOCIÁLNEJ SPRAVODLIVOSTI

20. február

Svetový deň sociálnej spravodlivosti bol vyhlásený v novembri roku 2007 na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a jeho oslava pripadá na 20. február. Tento deň je venovaný sociálnej spravodlivosti, boju proti chudobe, podpore plnej zamestnanosti, dôstojnej práci, rovnosti a spravodlivým podmienkam zamestnancov a v neposlednom rade dodržiavaniu ľudských práv a slobôd.

Táto téma sa dotýka aj detí.


Podľa prieskumov pracuje na celom svete až 168 miliónov detí. Takmer polovicu z nich tvoria deti od 5-11 rokov. Detská práca sa vyskytuje najmä v poľnohospodárstve (71 percent), sektore služieb, baníctve. Najviac detských robotníkov sa nachádza v Ázii a Tichomorí (78 miliónov).

Aj vďaka práci detí môžeš dnes nosiť nohavice, tričká od H&M, jesť cereálie a čokoládu značky Nestlé či telefonovať z iPhonu.


ČO SA S TÝM DÁ UROBIŤ?

Kupovať výrobky označené ako FAIRTRADE (spravodlivý obchod). Tie garantujú, že pri ich výrobe nebola využívaná detská práca a zamestnanci boli primerane zaplatení.


Žiaci VIII.B a VIII.C triedy sa na mapu sveta pozreli z iného uhla, než na aký si zvyknutý na "klasickej" hodine geografie. Usilovne zistili a na mape sveta zaznačili tie krajiny, kde nájdeš na trhu práce aj tú detskú.

Autori prác: Dáša Hricová, Natália Jablonická, Diana Pavlíková, Samuel Pavlovský


  .