Akú cenu má mier?

13.12.2020 15:37
Spoločnosť

Autor : Ema Goncalves, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Je mier vo svete dôležitý? Je ho vo svete dostatok? Akú cenu má mier? Toto sú otázky, ktoré si možno často kladieme, no odpovede na ne nie sú také jednoduché.

Slovo mier používajú v dnešnej dobe všetci - od detí, ktoré sa pohádali s kamarátmi, po seniorov, ktorí možno spomínajú na vojnu či „horšie časy“. No aj tak si myslím, že pokiaľ ide o mier, treba ešte veľa zmeniť. Množstvo ľudí v dnešnej dobe žije uponáhľaným životom s minimálnym množstvom času, ktorý by venovali sebe. A keď už ten čas pre seba máme, mnohí z nás ho trávia na internete - čítaním správ, ktoré nám väčšinou len pokazia náladu.

Nepotrebujem žiadny prieskum na to, aby som vedela odpoveď na otázku: „Čo by ste chceli na svete zmeniť?“ Viem, že mnohí by si želali práve dosiahnutie svetového mieru. To je síce dobrý a stabilný základ, no ak si myslíme, že to záleží hlavne od politikov a ľudí na vysokých miestach, tak nemáme šancu tento svet zmeniť. Začať by sme mali od seba - skráťme čas, ktorý trávime počúvaním nepotrebných a zbytočne demotivujúcich informácií o tomto svete a radšej sa pokúsme niekomu zlepšiť deň. Keby všetci ľudia na svete prestali mať predsudky či potrebu vyjadrovať negatívne komentáre o naozaj nepodstatných veciach a radšej sa zamysleli, ako tento svet môžeme zmeniť k lepšiemu, hneď by bol náš život krajší.

Mieru nie je nikdy dosť. Pretože mier, na rozdiel od nenávisti, nám nemôže uškodiť, len pomôcť spraviť obrovskú zmenu k lepšiemu. Bohužiaľ, toto ale nedefinuje cenu mieru. Tú sa možno nikdy nedozvieme. U každého je individuálna. Niekomu môže stačiť na zmierenie sa s niečím, s čím na začiatku nesúhlasil, len dobrý dôvod. Možno pokoj v rodine, vzťahy s kamarátmi. Niekedy to môžu byť peniaze alebo iný hmotný majetok. Mnohým ľudom, vrátane mňa, stačí len ospravedlnenie, ale , bohužiaľ, pre niektorých je aj to priveľa. A tak si pripomínajme cenu mieru a nezabúdajme na jeho dôležitosť!