Úsmev, prosím!

25.10.2020 12:46
Spoločnosť

Autor : Sandra Onderová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Drahí čitatelia!

       Vedeli ste, že aj úsmev má svoj deň? Lebo ja nie.😊 Svetový deň úsmevu sa od roku 1999 oslavuje prvý októbrový deň. Ľudstvo za tento deň vďačí inak nenápadnému americkému umelcovi Harveymu Ballovi. Ten mal na objednávku istej poisťovacej spoločnosti vyhotoviť jasný symbol, ktorý by si ľudia ľahko zapamätali. Teda v istom zmysle „vizitku" spoločnosti. Harvey si hlavu dlho nelámal, nakreslil jednoduchý obrázok – tvár so žltým podkladom v kružnicovej podobe, dve bodky ako oči a jednoduchý oblúčik – úsmev. Stalo sa tak v roku 1963. Úspech bol nečakaný, klienti spoločnosti zajasali nadšením. Už o niekoľko mesiacov sa vyrobili desaťtisíce odznakov. Žltá usmievavá tvárička smajlík😊sa čoskoro dostala aj na tričká, obálky, pohľadnice, či dokonca na poštovú známku. Dnes je už neoddeliteľnou súčasťou elektronickej komunikácie nás mladých, ale i dospelých.

       V posledných rokoch, zvlášť v tomto, ste si ale možno všimli, že ľudia sa na seba prestali usmievať. No myslím si a možno mi dáte za pravdu aj vy, že dôvod na úsmev je vždy.

    Ľudia, ktorí sa usmievajú, nielenže prospievajú svojmu zdraviu, ale šíria aj pozitívnu energiu. Títo ľudia sú aj častejšie vyhľadávanejší a obľúbenejší.

Úsmev má veľa podôb a významov  šťastný, priateľský, posmešný, no môže byť aj ironický, škodoradostný. Budete so mnou určite súhlasiť, že spontánny úsmev a úsmev od srdca je najkrajší. Navyše úsmev dokáže uvoľniť napätie či nepríjemnú situáciu, spája ľudí, spríjemní okamihy. Pozitívne pôsobí na duševný stav, ktorý úzko súvisí s tým telesným. Často sa hovorí, že úsmev je liek, a preto sa odporúča chorým, spôsobuje dokonca aj zmenšenie strachu z liečby alebo choroby.

Prečo sa usmievať:😊

– úsmev nič nestojí a dokáže robiť zázraky,

– je najlepším liekom na boľavú dušu, uvoľňuje situáciu a napätie,

– prináša úľavu a radosť,

– svedčí každému,

– má pozitívny vplyv na zdravie i okolie,

– pomáha nadväzovať priateľstvá a kontakty,

– prináša obľúbenosť v kolektíve.

       Zaujímavosťou je, že pri úsmeve pracuje na tvári 17 rôznych svalov. Zatiaľ čo pri plači a mračení sa je ich aktívnych 43, takže pokiaľ sa chceme v budúcnosti vyhnúť vráskam, treba sa viac usmievať.😊

     Dnes úsmev môžeme posielať aj cez internet, no radšej ho šírme osobne, teraz aspoň medzi tými najbližšími. Hlavne na to nezabúdajme...