Využitie prázdnin

17.06.2020 17:09
Spoločnosť

Autor : Marek Pirko, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia, školské brány sa čoskoro zavrú a začnú sa letné prázdniny. V tomto čísle vám ponúkame niekoľko možností, ako ich zmysluplne využiť. 

1. Zorganizujte si s priateľmi alebo rodinou spoločnú opekačku. Pravú, v prírode s otvoreným ohňom. Bude to chutné, náučné a strávite krásny čas v prírode s priateľmi. Utužíte si kamarátstva a niečo sa naučíte. O dobrom pocite v bruchu nehovoriac.

2. Podobnou zaujímavou akciou by mohlo byť čoraz modernejšie grilovanie. Les vymeníte za dvor a drevo za uhlie. 

3. Aby sa stále len nejedlo, vyberte sa na túru. Stačí pevná obuv, niečo na občerstvenie a dobrá nálada. 

4. Spravte si „poznávačku“ v prírode. Pripravte si zoznam rastlín a živočíchov. Úlohou bude nájsť ich v čo najkratšom čase. 

5. Nájdite si miesto na kúpanie. Ak máte dvor, je to jasné. Ak ste z bytovky, tak možností je niekoľko. Napríklad prírodné jazerá, kúpaliská alebo akvaparky.

6. Nezabúdajte ani na návštevy múzeí, hradov, rodísk našich literárnych velikánov a iné náučné aktivity.

7. Cez najväčšie horúčavy vás môže okrem vody schladiť aj návšteva jaskyne.

8. Návšteva ZOO nesklame v žiadnom veku. S hromadou zmrzliny alebo ľadovej drene to môže byť osviežujúci víkendový výlet.

9. Zorganizujte si deň pokusov. Môžete si pozvať kamarátov zo školy/ulice a robiť si domáce pokusy, napríklad s coca-colou a „mentoskami" či jedlou sódou a octom. Na internete je nespočetne veľa návodov na domáce pokusy.

10. Urobte si domácu zmrzlinu alebo nanuky a pozvite si k tomu kamarátov. Najjednoduchší recept na zmrzlinu je zmraziť jogurt a na nanuk zmraziť džús v nanukovej formičke. Tu sa medze nekladú a experimentovať môžete skutočne s čímkoľvek. Napadajú mi zaujímavé príchute zmrzliny: kokosovo-mätová, jahodovo-mätová. Nanukové formičky môžete naplniť zmixovaným jogurtom s akýmkoľvek ovocím a medom.

11. Fotografický deň môže byť tiež zaujímavý. Vyberte sa niekde do mesta, lesa, na lúku a zachyťte svet svojím pohľadom. Nasnímané obrázky si môžete dať vytlačiť a založiť ich do albumu. Budete na seba pyšní a zdokonalíte sa v používaní techniky.

12. Stavte na kultúru. Kino, divadlo, koncert. Letné kiná sú väčšinou zdarma. Mestá sú v lete plné kultúrnych akcií, aj keď toho roku ich možno bude pomenej. No určite niečo nájdete. Bolo by škoda to nevyužiť.

13. Vyberte sa jazdiť na koníkoch. V každej časti Slovenska sa nájdu koníky určené na túto príležitosť. Zážitok je istý.

14. Športujte. Dohodnite sa s partiou kamarátov a raz týždenne si kolektívne zašportujte, napr. basketbal, futbal, prehadzovanú, vybíjanú…

15. S tou istou partiou zorganizujte „šípkovú“. Hrá sa na vopred dohodnutom území. Principiálne je to ako schovávačka, avšak hľadania neustále putujú s náskokom a zanechávajú šípky, ktorým smerom šli. Ak si dohodnete väčšie územie, tak sa celkom nachodíte.

16. Choďte na výstavu. Autá, zvieratá, história, hračky, hobby. Táto aktivita vám určite zaberie celý deň.

17. Súťažte. Čím viac ľudí, tým väčšia zábava. Zaviažte si oči a dávajte si navzájom ochutnávať rôzne jedlá a nápoje, zapisujte body a súťaž je na svete!

Kamaráti, pred vami je nádherný čas prázdnin, voľna, slnka a nových priateľstiev, tak ho využite k načerpaniu síl do nového školského roka!

Zdroj: 

https://www.trend.sk/spravy/20-tipov-ako-detom-vyplnit-letne-prazdniny?fbclid=IwAR2o6b5Y1hhuDVJm_-EaRvzBT1kaC1WRdnJRvqhnKMN_Fr_mDexkQvtgd0U