Liečivé rastliny v našej záhrade

12.06.2020 22:27
Spoločnosť

Autor : Soňa Ondrejcová, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Naša záhrada sa nachádza pri našom rodinnom dome v Dubnici nad Váhom. Je veľká a v nej, ale aj okolo nej sa nachádza veľmi veľa stromov, kríkov, pekný trávnik, kvety a burina... Či veríte alebo nie, niektoré rastliny, ktoré považujeme za burinu, sú v skutočnosti liečivé rastliny.

Liečivé rastliny by som rozdelila asi podľa toho, či rastú voľne v prírode, alebo sa pestujú doma. Do prvej skupiny patria žihľava, púpava, prvosienka a sedmokráska. Zatiaľ čo do druhej napríklad mäta, medovka a levanduľa. V našej záhrade nájdete tie aj tie.

PÚPAVA

Rastie v našej záhrade, avšak dá sa nájsť aj v lesoch, na poliach a na lúkach. Je divorastúca a u niektorých záhradníkov často aj nežiadúca. Má rúrkovitú stonku, v ktorej má lepkavé mliečko. Žlté, tenké a podlhovasté okvetné lístky ju krásne zvýrazňujú tak, že ju nemožno prehliadnuť. Jej listy majú po okrajoch zúbky. Korene má dlhé a husté.

Dá sa využiť aj v kuchyni na výrobu sirupu alebo čaju. Vďaka svojím liečivým účinkom pomáha liečiť kĺby, hojí rany, podporuje trávenie, dodáva telu potrebné vitamíny a minerály,...

Recept na púpavový sirup:

Na jednu dávku sirupu potrebujeme 250 hlavičiek púpav....Namočíme ich do 2 litrov prevarenej vody s 2 lyžicami kyseliny citrónovej a 3 dobre umytými a na kolieska pokrájanými citrónmi. Necháme luhovať 24 hodín v chladnej miestnosti. Na druhý deň precedíme a hlavičky dobre vyžmýkame. V tekutine roztopíme kryštálový cukor tak, že na 1 liter šťavy ide 700g cukru. (Ak ho chceme dlhšie skladovať, odporúčam pridať 1 kávovú lyžičku prípravku na konzerváciu zeleniny a ovocia.)

Tento rok sme už púpavový sirup vyrobili a podarilo sa nám to. Je veľmi chutný, a stal sa mojim najobľúbenejším. Čaj sa dá urobiť z kvetu, ale aj z listov.

ŽIHĽAVA

Nájdeme ju v podstate všade (na lúkach, na poliach, na záhradách, v lesoch). Môže byť vysoká až dva metre, a tiež ako púpava, sa považuje za burinu. Má tmavozelenú farbu. Avšak zber žihľavy je veľmi náročný. Na svojich listoch má malé, pŕhlivé chĺpky. 

Často ju dávame do čajov, ale aj sirupov, a to preto, že má liečivé účinky, ako napr. lieči obličky, pôsobí na žlčník a pečeň, pomáha pri alergii, bojuje proti rôznym bolestiam,…

Doma sme si ju nasušili na čaj a je veľmi chutný. Robili sme z nej už aj sirup, a aj ten mi veľmi chutí.

MEDOVKA

Pestuje sa len v záhradách, ale v našej záhrade sa dá nájsť aj ako voľne rastúca. Medovka môže byť vysoká pol metra. Má svetlozelenkastú farbu a veľmi príjemnú citrónovú vôňu. Vyhovuje jej slnečný priestor, kde je chránená pred chladným severným vetrom a v hlbokých pôdach pre jej dlhé a husté korene. Dá sa pestovať aj vo vnútri v črepníku, ale treba jej dať dostatok vody a slnka.

Často ju dávame do čajov, lebo má liečivé účinky. Zlepšuje pamäť, podporuje imunitný systém, pomáha pri ťažkostiach s trávením,…. Dá sa použiť aj na olej, tinktúru, sirup, odvar, mydlá,…


Sirupy a čaje z týchto troch rastlín sú výborné a rastú rovno pod nosom. Naučme sa využívať vo svoj prospech to, čoho máme dostatok. Napríklad aj liečivú burinu.

Fotogaléria k článku