COVID-19

10.06.2020 19:04
Spoločnosť

Autor : Ondrej Gereg, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Koronavírus určite zasiahol aj vaše životy v dobe, keď ste boli karanténe, nechodili ste do školy či do roboty a podobne. Von sa mohlo ísť iba s rúškom, šatkou alebo respirátorom. Do obchodov čakali dlhé rady a od 9:00 do 12:00 bol čas vyhradený len pre dôchodcov. Ale mnohí z nás doteraz nevedia, čo ten koronavírus je. Je známe, že tento vírus zasiahol celú Zem a že o ňom neustále hovoria televízie a rádia. Patríte k týmto ľuďom?

O Covide-19 nevieme povedať, či je vytvorený človekom, alebo sa preniesol z mŕtvych zvierat. Začal sa objavovať v Číne a následne sa rapídne rozšíril v Taliansku, a potom to už zasiahlo všetky ostatné krajiny sveta.

Covid-19 je infekčné ochorenie vyvolané vírusom SARS-CoV-2. Koronavírusy sú veľké obalené vírusy (80-120 nm), ktoré obsahujú jednovláknovú RNA (ribonukleovú kyselinu). Ich genóm je najväčší medzi RNA vírusmi, obsahuje 27 000 - 32 000 nukleotidu. Koronavírusy boli identifikované koncom 60. rokov minulého storočia pomocou elektrónového mikroskopu. Názov čeľade pochádza od typického vzhľadu virionov s dlhými vláknitými výbežkami, podobnými slnečnej koróne. Čeľaď patrí do radu Nidovirales, charakteristického neobvyklým mechanizmom replikácie s tvorbou tzv. zahniezdených transkriptorov (vírusovej RNA).

Najčastejšie príznaky koronavírusu sú horúčka, suchý kašeľ, únava.

Menej časté príznaky rôzne druhy bolesti, bolesť hrdla, hnačka, zápal spojoviek, bolesť hlavy, strata chuti alebo čuchu, kožná vyrážka alebo zmena farby prstov.

Platí aj u tohto vírusu, že najlepšia ochrana pred nakazením je prevencia a nestýkať sa s infikovanými osobami.


Sám zažívam karanténu už niekoľko mesiacov. Som doma a úlohy s písomkami robím cez internetovú stránku s názvom Edupage. Po tak dlhom čase doma sa už začínam nudiť a najradšej by som sa vrátil do školy. Hlavne aj kvôli učeniu, lebo niekedy mám pocit, že doma máme viac úloh ako v škole. Najnovšie správy hovoria, že sa pôjde do školy ešte v júni. Veľmi sa teším na kamarátov a aj na normálny beh života.

Zdroj: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=9wPhXpbxCc3XkwXotYuADw&q=koronavirus&oq=koronavirus&

          https://sk.wikipedia.org/wiki/COVID-19