Amerika, hanbi sa!

05.06.2020 17:53
Spoločnosť

Autor : Lucia Onderová, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Toto je Amerika. Samé hádky, vraždy, vojny, protesty atď. Nič iné z médií nepočuť. Možno najmocnejšia krajina sveta a sama si pomôcť nevie.

V súčasnosti sa opäť otvorila veľmi závažná a stále aktuálna téma – zločiny v policajných zložkách, ktoré by nás mali chrániť. Poznáme nejeden príklad z praxe, že policajti konali neprofesionálne, až brutálne. Hlavne keď išlo o inú rasu. A v Amerike sa takéto prípady bezdôvodne a často vzťahujú práve na Afroameričanov. Zrejme to súvisí s históriou. Veď len pred 50 rokmi nadobudli rovnaké občianske práva ako biela rasa.

Čo sa stalo?

Naše média z Minnesoty (USA) zachytili, že Afroameričan George Floyd, ktorý bol podozrivý z falšovania bankovky v hodnode 20 dolárov, zomrel v Minnesote kvôli policajtovi. Derek Chauvin, službukonajúci policajt, mu pri zatýkaní silnejšie zatlačil kolenom na krk, čím spôsobil jeho usmrtenie. Kvôli tejto vražde začal v uliciach nový protest, o ktorom už vie celý svet.

Štyria obvinení policajti síce tvrdia, že zatknutý bol ozbrojený alebo ich provokoval, ale zábery smartfónov okoloidúcich a rodina dosvedčili niečo iné.

Vždy sa nájdu aj iné svedectvá a dôkazy. Tak komu veriť: polícii alebo rodine?

Verím, že tento príklad zlyhania je dobrým poučením pre nás všetkých. Byť sa za spravodlivosť sa našťastie stále oplatí.