Naše pani učiteľky a COVID-19

17.06.2020 17:08
Spoločnosť

Autor : Liana Kmecová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia,

zdravím vás po dlhej dobe! V tomto mojom príspevku som sa rozhodla zrealizovať interview s našimi pani učiteľkami o tejto mimoriadnej situácii, v ktorej sme sa všetci ocitli. Verím, že sa čoskoro uvidíme všetci v škole.🙂


Pani učiteľka TKÁČOVÁ:

1. Ako trávite čas počas tejto situácie?

Veľa času trávim prácou, a to predovšetkým prácou na počítači, pretože, ako viete, my učitelia, pracujeme z domu a to, čo sme za bežných okolností povedali a vysvetlili v triede, musíme napísať do poznámok tak zrozumiteľne, aby ste to vy žiaci pochopili. Okrem toho doma dohliadam na dcéru pri jej školských úlohách a snažím sa jej zabezpečiť program, aby sa nenudila. Samozrejme, venujem sa aj sebe a snažím sa dohnať to, čo za bežných okolností nestíham, a tak čítam, sledujem dokumenty a športujem.

2. Ako sa chránite pred koronavírusom?

Predovšetkým sa snažím zostať doma. Ak už musím nevyhnutne niekam ísť, tak dom neopúšťam bez rúška, ba dokonca ani bez rukavíc. Samozrejmosťou je umývanie rúk a dezinfekcia mobilu či peňaženky. Snažím sa správať zodpovedne voči sebe i voči ostatným.

3. Ako vy vnímate túto mimoriadnu situáciu?

Myslím si, že je to neľahké obdobie pre nás všetkých. Mnohí ľudia prišli o prácu, naši starí rodičia o kontakt s blízkymi a veriaci ľudia o možnosť tráviť čas v kostole. No verím, že sa z tejto krízy čoskoro dostaneme a hlavne, že sa z nej poučíme a začneme byť voči sebe i voči prírode milší, ohľaduplnejší a zodpovednejší.

4. Čo by ste chceli odkázať našim čitateľom?

Nekomplikujte si život. Snažte sa žiť svoje dni naplno, vo všetkom hľadajte pozitíva, vážte si rodinu, priateľov a každý deň urobte niečo pre seba. Buďte vďační za naše malé, ale krásne Slovensko.

5. Čo si myslíte, že ako sa bude vyvíjať Slovensko a svet po tejto pandémii?

Myslím si, že Slovensko i svet bude musieť nanovo budovať nielen ekonomiku, ale i školstvo či iné odvetvia hospodárstva. Určite to nebude ľahké, no bude musieť pri tom myslieť aj na to, že táto pandémia vo veľkej miere pomohla našej prírode, tak nech si to hneď nepokazíme.

6. Čo vás naučila táto pandémia?

Naučila ma, že prítomnosť každého človeka, ktorý sa objaví v mojom živote, má veľký zmysel a že chvíle strávené s rodinou a s ľuďmi, ktorých máte radi, vám nič nenahradí. Naučila ma, že dokážem existovať aj bez mnohých vecí, ktoré som predtým považovala za veľmi dôležité. A naučila ma ešte jednu vec, že homeoffice nie je vôbec taký jednoduchý, ako sa to na prvý pohľad zdá.


Pani učiteľka NADZAMOVÁ:

1. Ako trávite čas počas koronavírusu?

Keďže som ranné vtáča, tak deň začínam naozaj skoro raňajkami. Zadávam úlohy a kontrolujem výsledky práce žiakov. Neskôr sa venujem vareniu, domácim prácam a záhradke.

2. Ako sa chránite pred COVID-19?

Chránim sa tak, že dodržiavam všetky určené opatrenia – rúško, dezinfekcia rúk, väčšinu času trávim doma.

3. Ako vnímate túto situáciu?

Ja vnímam túto situáciu tak, že všetko má svoje plusy aj mínusy. Pozitívne je, že si človek začne vážiť veci, ktoré bral ako samozrejmosť – stretnutie rodiny a priateľov alebo len obyčajné nadýchnutie, podanie rúk, objatie. Negatívom je to, že sa človek cíti obmedzene.

4. Čo by ste chceli odkázať našim čitateľom?

Chcela by som im odkázať to, aby využili tento čas a našli v svojom živote tie správne hodnoty.

5. Čo si myslíte, ako sa bude vyvíjať Slovensko a svet po pandémii?

Ja len dúfam, že si ľudia uvedomia, že nie všetko je samozrejmé, že aj naďalej budú chodiť do prírody a užívať si čas strávený so svojimi blízkymi.


Pani učiteľka HYBALOVÁ:

1. Ako trávite čas počas koronavírusu?

Chodím do práce v obmedzenom režime, pripravujem materiály pre žiakov, hodnotím ich vypracované úlohy... Môj život sa skoro vôbec nezmenil, akurát mi veľmi chýba osobný kontakt s deťmi. Vo voľnom čase sa snažím pomáhať tým, ktorí sú na pomoc druhých odkázaní. Mám na mysli starých a chorých ľudí v mojom blízkom okolí, pomáham im s nákupmi, liekmi atď.

2. Ako sa chránite pred COVID-19?

Snažím sa dodržiavať všetky pravidlá, ktoré sú nastavené – nosím rúško, dezinfikujem si ruky, vyhýbam sa verejným priestranstvám a stretnutiam s cudzími ľuďmi. Robím to hlavne kvôli starším ľuďom, s ktorými žijem, aby som ich neohrozila.

3. Ako vnímate túto situáciu?

Túto situáciu vnímam ako šancu prehodnotiť priority osobného života. Verím, že nič sa nedeje náhodne, že všetko má svoj zmysel, aj tieto „ťažké časy". Snažím sa hľadať dobro v ľuďoch a situáciách, ktoré zažívam, myslieť pozitívne a žiť pokojne. Milióny ľudí žije v oveľa horších životných podmienkach, bojujú o holý život a kúsok jedla, aby prežili. Obmedzenia v našej krajine sú oproti ich ťažkým životným podmienkam malichernosťou.

4. Čo by ste chceli odkázať našim čitateľom?

Chcela by som im odkázať, aby nepoľavovali v práci na svojom osobnom raste, aby si všímali potreby druhých ľudí, aby boli zodpovední a každý deň urobili aspoň jeden nezištný dobrý skutok – pomohli rodičom, súrodencom, susedovi alebo aj úplne neznámemu človeku, ktorého stretnú.

5. Čo si myslíte, ako sa bude vyvíjať Slovensko a svet po pandémii?

Dúfam, že Slovensko a svet bude po tejto skúsenosti lepší.

6. Čo vás táto pandémia naučila?

Uistila som sa v tom, že každý nový deň je nezaslúženým darom a mám ho žiť tak, akoby bol môj posledný.


Ďakujem krásne pani učiteľkám, že si našli čas a poskytli odpovede na zrealizovanie tohto rozhovoru.