Cestovanie a dobré jedlo

21.04.2020 16:34
Spoločnosť

Autor : Natália Nahálková, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na úvod

Návšteva hradu Divín

Rada cestujem a spoznávam krásy Slovenska. Jedna z mojich cestovateľských ciest ma zaviedla na juh stredného Slovenska, do malej dedinky Divín. Chcela som navšíviť tunajšiu zrúcaninu hradu, čo som aj urobila. Hrad Divín sa prvýkrát spomína v roku 1329, bol postavený na ochranu stredoslovenských banských oblastí. Z hradu sa zachovali pomerne rozsiahle obvodové múry. Dnes tu môžeme vidieť aktivistov, ktorí sa snažia túto pamiatku zachrániť, ako väčšinu slovenských zrúcanín. Povesti hovoria, že prácu na hrade maril lesný duch. Nevedeli si s ním dať rady, až kým im stará baba neporadila, že majú do stien hradu zamurovať dieťa. Vybrali jedno dieťa z ľudu a zamurovali ho do hradných múrov. Od tej doby mali od lesného ducha pokoj. Práve pre tieto javy nazvali tento divný hrad Divín.

Po prehliadke hradu a dlhej ceste ma prepadol hlad. Tak si vravím, čo teraz? Kde nájdem čo najbližšie pekné miesto, kde sa dá dobre najesť a oddýchnuť si. Odporučili mi Pizzériu Paládium.

Po príchode do pizzérie som bola milo prekvapená prístupom personálu a príjemným prostredím. Pizzéria na svoje neveliké priestory ponúkala množstvo miest na sedenie pri presklennej stene, s výhľadom na malý parčík a hrad. Bola tu možnosť sadnúť si aj rovno k baru a pozerať sa na to, ako sa vaša pizza pripravuje v poctivej hlinenej peci. A ak by sta mali chuť na niečo iné ako len na pizzu, táto pizzéria sa zaručene o vaše chuťové poháriky postará. 

Bol to krásny výlet po všetkých stránkach. Doporučujem.


Fotogaléria k článku