COVID-19

29.03.2020 17:26
Spoločnosť

Autor : Marek Pirko, ZŠ Soľ

Späť na úvod


Milí čitatelia, v tomto čísle sa dozviete niečo o koronavíruse COVID-19...

COVID-19 je infekčné ochorenie vyvolané vírusom, ktorý patrí do rodu Betacoronavirus a bol po prvý raz identifikovaný u pacientov so závažným respiračným ochorením v decembri roku 2019 v čínskom meste Wu-Chan.

Postihuje hlavne dýchací systém, v niektorých prípadoch vyvoláva ťažkú pneumóniu (zápal pľúc) a môže viesť k úmrtiu pacienta.

Príznaky: kašeľ, horúčka, dýchavičnosť, bolesť svalov a kĺbov, únava.

Ako sa chrániť?

1. Často si umývajte ruky mydlom a vodou, najmenej 20 sekúnd.

2. Použite dezinfekčný prostriedok na ruky. 

3. Zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte. 

4. Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky. 

5. Ak ste chorí, liečte sa doma. 

6. Zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami. 

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť zdravie pľúc vrátane genetiky a úroveň fyzickej aktivity. Kľúčovú úlohu pri zdraví dýchacích ciest zohráva aj strava. Ktoré potraviny nás ochránia pred respiračnými chorobami a novým koronavírusom? Preventívne opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom sú samozrejmosťou. Netreba zabúdať na to, že koronavírus COVID - 19 najskôr napadne náš dýchací systém, resp. pľúca. Preto je dôležité dbať nielen na dôkladnú hygienu rúk, ale starať sa aj o tento dôležitý telesný orgán. Umývanie rúk môže byť menej účinné, ak nie sú pľúca natoľko zdravé, aby dokázali samé odolať akýmkoľvek infekciám. Jednou z možností, ako posilniť ich zdravie, je konzumácia určitých výživných jedál, ktoré ochránia pľúca pred rôznymi respiračnými ochoreniami. 

Jablká:

O jablkách sa hovorí ako o ovocí, ktoré vás udrží zdravými bez toho, aby ste navštívili lekára. Jedna štúdia uverejnená v časopise European Respiratory Journal uvádza, že jablká môžu pomôcť spomaliť pokles pľúcnych funkcií v priebehu 10 rokov, najmä u bývalých fajčiarov. Sú bohaté na fytochemikálie, ktoré môžu znižovať zápal a oxidačný stres, čo pomáha zlepšiť spomínané pľúcne funkcie.

Zelený čaj:

Šálka zeleného čaju v sebe skrýva množstvo polyfenolov a antioxidantov, o ktorých je známe, ako zistili rôzne štúdie, že pomáhajú potláčať rast buniek rakoviny pľúc. Okrem toho, jeden výskum ukázal, že pravidelná konzumácia zeleného čaju znižuje riziko rozvoja chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Listová zelenina:

Bez tejto zeleniny ani na krok! Zelená listová zelenina, ako je špenát, rukola a kapusta sú plné živín vrátane vlákniny, minerálov, antioxidantov a vitamínov. Tieto všetky látky podporujú zdravie pľúc. Obzvlášť v tomto období by mali byť priam nevyhnutnou súčasťou vášho jedálnička.

Cesnak:

Cesnak je tiež dobrý v tomto období, keď vonku zúri táto epidémia. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré tiež chránia pľúca pred oxidačným stresom. Aby toho nebolo málo, pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny pľúc.

Losos:

Ak milujete morské plody, mali by ste dať prednosť tejto rybe. Ide o skvelý zdroj protizápalových omega-3 mastných kyselín, ktoré vám pomôžu udržať zdravé pľúca. Navyše, príjemným plusom lososa je to, že chutí skvelo!

Kurkuma:

Považuje sa za jednu z najlepších potravín pre pľúca vďaka obsahu kurkumínu, čo je chemikália, ktorá dodáva koreniu typickú žltú farbu a má množstvo zdravotných výhod. Jeden výskum naznačuje, že protizápalové vlastnosti kurkumy by mohli pomôcť pri liečbe niekoľkých respiračných problémov vrátane astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP), syndrómu akútnej respiračnej tiesne, poškodenia pľúc a pľúcnej fibrózy.

Banány: 

Banány sú bohaté na draslík, vlákninu a vitamín C. Považujú sa za doslova hnaciu silu výživy a môžu byť obzvlášť prospešné, pokiaľ ide o zdravie pľúc. Štúdie ukazujú, že draslík, nachádzajúci sa v banánoch, pomáha pľúcam sťahovať sa a rozširovať, čo môže zabrániť problémom s dýchaním.

Zostaňte doma, noste rúško a umývajte si ruky mydlom!!!!