Problémy s plastami

18.03.2020 23:07
Spoločnosť

Autor : Renáta Pástorová Szappanosová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Čaute!

Určite ste sa dopočuli o protestoch po Slovensku ( vo svete známych ako FridaysforFuture, viac sa o nich dozviete aj v tomto čísle časopisu), keď ľudia, najmä študenti a žiaci vyjdú do ulíc a štrajkujú za lepšiu klímu. V spojitosti s touto témou sa mi dostala do rúk jedna dosť populárna kniha, ktorá sa týka plastov v oceáne. Priznám sa, knihu som dostala od pani učiteľky Badinovej, aby som vám o nej napísala svoj názor. Nech už bude moja mienka hocijaká.

Tak, moji milí 😊. Podľa mňa, tá kniha je zatiaľ celkom zaujímavá. Čítam ju po kapitolách a z tej prvej som sa dozvedela aj niečo nové. Spomína sa tam seriál „Modrá planéta II.“, keď desiatky miliónov ľudí po celom svete stratili dych pri scénke, kde albatros kŕmi svoje mláďatá kúskami umelej hmoty. Vtáky kŕmia svoje mláďatká plastami, pretože si ich mýlia s potravou. Tie potom umierajú. Viem si predstaviť, že teraz ti chodí po rozume veľa otázok, ako napríklad: „Aký dopad má plastové znečistenie oceánov? Ako môžem pomôcť? Môžem vlastne pomôcť? Ako tomu predchádzať?“ Pomocou knihy od spisovateľa Will McCalluma Ako sa zbaviť plastov (2019) sa pokúsim nájsť na to rozumné odpovede.

Ak chceš pomôcť našej planéte už teraz, ale nevieš, kde, ako a kedy začať? Pomôžem Ti!

Po prvé, pomôcť vie každý bez ohľadu na to, kto si a v akých podmienkach žije!

Po druhé, začni malými, ale účinnými krokmi: 

* Vymeň svoju škaredú a škodlivú PET (plastovú) fľašu na pitie za nejakú ekologickú fľašu (nerezové termosky, plastové fľaše zo zázračného plastu získaného z rastlín, sklenené fľaše – nájdeš ich aj na stránke zemito.sk https://www.zemito.sk/zdrave-flase/)

* Namiesto sáčkov (mikroténových vreciek) na desiatu použi boxy na desiatu alebo ekologický obal – nájdeš ich aj tu: https://www.zivotbezodpadu.sk/zero-waste-obaly-na-desiatu/

* Snaž sa zo svojho života vylúčiť jednorazové poháre, príbor, slamky. Od roku 2021 bude zakázané ich predávať. 

* Namiesto plastovej nákupnej tašky použi modernú látkovú tašku – široký výber ponúka aj stránka https://www.bagabaga.sk/tasky-a-kabelky/nakupne-tasky.

Po tretie, pozbieraj doma nepotrebný plast a vyhoď ho do kontajneru určeného pre plast!

Po dodržaní týchto začiatočných krokov sa z teba stane uvedomelý chalan, uvedomelá kočka, ktorým nebude ľahostajné naše okolie, príroda, ovzdušie, vodstvo, zmena klímy – naša PLANÉTA.

Zorganizujme aj my v našej škole kampaň za život bez plastov a pridajme sa k celosvetovému hnutiu Piatky za budúcnosť (#Fridaysforfuturehttp://www.fridaysforfuture.sk/).

Dúfam, že vás môj článok zaujal a poskytol vám užitočné informácie.

Teším sa na vás aj nabudúce!

Mia Matejková