Zachráňme rysa

26.05.2020 20:35
Spoločnosť

Autor : Mária Lešková, ZŠ s MŠ Lipovce

Späť na úvod

Všetci určite poznáme rysa ostrovida aj to, že je to veľmi ohrozený druh. Rys sa stal symbolom našich hôr, nádherná a veľká mačkovitá šelma, ktorá sa dnes v horách nájde iba zriedka, si určite zaslúži ochranu a pozornosť.

V tomto článku píšem za každého jedného rysa, keď poviem, že MY sme príčinou ich vyhubenia, a to v podobe ilegálneho odstrelu, nadmerného vyrušovania a výrubu lesov v pôvodných lokalitách výskytu. Niektorí poľovníci v minulom storočí vystrieľali rysy z niekoľkých oblastí. Rys ostrovid sa pôvodne vyskytoval v lesoch mierneho pásma v celej Eurázii. Neskôr však systematický lov zo strany človeka a likvidácia prirodzeného prostredia viedli k výraznému poklesu početnosti druhu. Avšak zásluhou úplnej ochrany po 2. svetovej vojne sa jeho počet zvýšil. V súčasnosti sa vyskytuje vo Vysokých Tatrách, Malej a Veľkej Fatre.

Začína sa mu veľmi dobre dariť, preto sa ochranári snažia o obnovenie populácií rysa na mnohých miestach západnej Európy. Odhaduje sa, že na starom kontinente žije asi 7 500 jedincov.

Rysy si určite podmanili viac skalnaté územia než roviny a podľa toho aj lovia - zajace, svište a rôzne iné hlodavce, ktoré sa v horách vyskytujú. Ich „ostrý“ zrak im pri tom pomáha, nie nadarmo sa volajú ostrovidy. Za denného svetla dokážu spozorovať myš vo vzdialenosti 70 metrov, zajaca na 300 metrov a srnca na 500 metrov.

Je to pozoruhodný živočích, ktorý fascinuje ľudí odnepamäti. Je to naša jediná mačkovitá šelma, a preto by sme ju mali chrániť.