Valentín

25.02.2020 14:47
Vzťahy

Autor : Vanessa Hudakova, ZŠ Pavla Horova, Bratislava

Späť na úvod

Pomaly sa blíži 14. február-sviatok sv. Valentína,na ktorý čakajú nielen všetci zamilovaní,ale aj tí, ktorí si svoju spriaznenú dušičku ešte len hľadajú. Pre ľudí v našich končinách je tento sviatok pomerne nový, dlhé roky sme ho nepoznali a neoslavovali. V západných krajinách má dlhšiu tradíciu. V tento deň zamilovaní obdarúvajú svoje lásky čokoládovým srdiečkom,kvetinou alebo iným drobným darčekom.

Japonský Valentín 14. februára je veľký ,,zaberák“ nielen pre továrne čokoládových výrobkov,ale aj pre japonské dievčatá. V Japonsku majú veľmi zaujímavý zvyk. Japonské dievčatá obdarúvajú svojich chlapcov čokoládovými vlastnoručne vyrobenými perníčkami, muffinami,pusinkami. Fantázii sa medze naozaj nekladú. Presne o mesiac,najneskôr 14. marca-na takzvaný White Day, čiže Waito Dei, po japonsky, nastáva podobná situácia pre chlapcov. Tí, ktorí dostali od nejakého dievčaťa na Valentína čokoládku, obdarujú na Biely deň toto dievča tiež nejakým malým sladkým darčekom. Okrem zaľúbených čokoládok existujú aj takzvané girichoko. To sú čisto priateľské čokoládky. Teda nič vážne, skôr len také zo slušnosti.

Aj dievčatá u nás by sa malej pozornosti asi tak o mesiac isto potešili. Valentínsku poštu na našej škole totiž zabezpečuje žiacka rada.