ĽUDSKÉ PRÁVA

06.02.2020 15:29
Vzťahy

Autor : Mária Pastirčáková, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

NIET SPRAVODLIVOSTI BEZ SLOBODY A ĽUDSKÉ PRÁVA NEMÔŽU EXISTOVAŤ BEZ SLOBODY." 

George Bush

Keby som sa vám položila otázku, čo sú to ľudské práva, ako by ste odpovedali? Mnohí z vás by iste vedeli uviesť ďalekosiahle informácie, iní by prezentovali základ, no možno by sa našli aj takí, ktorí by odpovedať nevedeli. A viete vôbec kedy máte právo na ne odkazovať? A takto by som mohla pokračovať ďalej, no ja vás nejdem a ani nechcem skúšať. Chcem ale, aby sa vám nestalo, že vaše práva budú porušované a vy si to nielenže neuvedomíte, ale kvôli absencii informácií nedokážete adekvátne reagovať.


Je jedno do akej skupiny patríte.Dnes sa na vás všetkých obraciam s
prosbou, aby ste venovali minútu vášho času a zamysleli sa nad problematikou, ktorá sa dotýka každého z nás. 


V prvom článku sa zoznámite s definíciou ľudských práv a tým, kedy nastal pomyselný zlom. V ďalších článkoch sa postupne dozviete mnohé cenné rady, pokyny či odporúčania týkajúce sa témy.


ČO?

Ľudské práva sú základné práva a slobody, ktoré patria každému človeku od narodenia bez ohľadu na jeho rasu, pohlavie, etnickú, národnostnú alebo štátnu príslušnosť. Práva sú priznávané všetkým ľuďom bez rozdielu, pričom je cieľom dosiahnuť dôstojný život pre každého. 


KDE a KEDY?

Všeobecná deklarácia ľudských práv. To je azda ten najdôležitejší dokument. A nie hocijaký, ale medzinárodný, pretože bol 10. decembra 1948 v Paríži prijatý Valným zhromaždením OSN, na ktorom sa zhromaždilo 48 štátov. Krajiny hlasovali za prijatie dokumentu, no osem z nich sa hlasovania zdržalo, medzi nimi aj naše Česko-Slovensko. To neskôr Všeobecnú deklaráciu ľudských práv prijalo. Tvorbu konceptu mal na starosti John Peters Humphrey, no a vďaka Eleanor Rooseveltovej sa deklarácia dostala do povedomia más. Komu by priezvisko Roosveltová nič nehovorilo, tak vám napoviem, ide o prvú dámu amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, horlivú aktivistku v boji za práva černochov, žien a chudobných.


Ak ste dočítali tento článok, tak ste zistili, že som vám neukradla len minútku vášho času, ale i o čosi viac. No snáď to nebol čas premárnený, ale vďaka nemu ste si aspoň rozšírili informácie, prípadne ste nadobudli nové :)