Strašiak v hlave

22.01.2020 09:09
Spoločnosť

Autor : Ema Mydlárová, ZŠ s MŠ Tulčík

Späť na úvod

Strašiak v hlave

Rýchlo bijúce srdce, spotené dlane, stiahnuté hrdlo, zvláštny pocit v žalúdku, cítite sa, že sa nadnášate. Všetko toto je zmätok, ktorý možno cítite, keď máte prehovoriť na verejnosti. Toto sa odohráva v našej hlave, ktorá pociťuje úzkosť, odmieta prijať fakt, že sa máte postaviť pred ľudí a otvoriť ústa. Preto sa môže stať, že kvôli strachu sa môžete strápniť alebo utiecť.

,,Neviem komunikovať.“   ,,Bojím sa druhých ľudí.“      ,,Obávam sa, že niečo pokazím.“

Tieto výhovorky sú veľmi často akceptované a používané. Vďaka nim utečieme pred týmto strachom a odmietneme sa mu postaviť tvárou v tvár a schovávame sa pred ním naďalej. Jedna vec je, že naše výhovorky sú prijateľné ostatnými, no otázne je, či naozaj chceme byť takí, ako o sebe hovoríme. Je pre nás nepríjemný pocit vyjsť zo zóny pohodlia, keď máme toľko „dokonalých“ výhovoriek na počkanie.

Podľa neurologického výskumu sa za týmto strachom schovávajú ďalšie alebo nepríjemná spomienka z detstva. Strachy ako obavy z ihiel, pavúkov, smrti, únos cudzincom,.. a i. Väčšina z týchto strachov môžu reálne ohroziť váš život či spôsobiť nejaké fyzické poškodenie. Na rozdiel od nich, strach z vystupovania môže u niektorých spôsobiť psychickú ujmu.

Ako sa prestať báť a vystúpiť pred ľuďmi

Najprv si uvedomte svoj strach. Čoho sa najviac bojíte? Zamyslíte sa, čo vám najviac naženie strach, keď stojíte pred druhými a čo si myslíte, že sa stane? Taktiež si musíte stanoviť cieľ, teda dôvod, prečo to chcete zmeniť. Samozrejme, tento dôvod sa postupom času môže zmeniť. Ďalší krok je naučiť sa rýchlo upokojiť. Iste, jednoducho sa to povie ale ťažšie urobí. Dôležitým krokom je pracovať s emóciu, ktorú v danej situácií prežívam. Existuje jeden trik, ktorý podľa ľudí skutočne funguje. Tento trik je stanovený na základe ľudskosti.

Ako ľudia nie sme schopní pociťovať viacero emócií naraz. Ak máte pocit, že v danej situácií pociťujete strach a smútok súčasne, tak to môže byť tým, že sa vám veľmi rýchlo môžu striedať. Preto by ste sa mali naučiť relaxovať. Totiž, ak sa naučíte relaxovať, tak svoj strach môžete znížiť. Spôsoby relaxácie je mnoho. Napríklad: príjemná hudba, dychové cvičenia, prechádzky v prírode a podobne.

Ďalším dobrým krokom je správne držanie tela. Stojte vzpriamene, ruky pozdĺž tela, brada jemne vysunutá. Dodá vám to pocit odvahy. Nemyslite na to, ako to katastroficky dopadne. Vyhoďte to z hlavy a myslíte na pozitívne veci. A nakoniec, prezentujte vždy a všade. Týmto spôsobom opustíte svoju zónu komfortu. Budete čeliť výzvam. Možnože sa vám spočiatku budú potiť dlane alebo triasť hlas, ale ten pocit keď to zvládnete je jedinečný a na nezaplatenie.

Ema Mydlárová