Deň proti rakovine

11.02.2020 19:10
Spoločnosť

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

  Medzinárodná únia proti rakovine vyhlásila Svetový deň proti rakovine 4. februára a pripomína sa už od roku 2002.

Poznáme už viac než sto druhov rakoviny. Napriek medicínskym pokrokom je rakovina stále druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku. Nádorových ochorení je približne 200 a ročne ich diagnostikujú až u 23 000 Slovákov. Čo je rakovina? Je rakovina choroba modernej doby? A aké sú príčiny a príznaky rakoviny? A ako sa liečiť? To sa dozviete v tomto článku.

Čo je to vlastne rakovina?

Diagnóza, ktorá mení životy a v mnohých prípadoch ich aj ukončuje: rakovina – súbor ochorení, ktoré charakterizuje abnormálne delenie buniek. V našom tele máme cca 60 biliónov buniek a z toho 200 000 sú rakovinové. Náš obranný systém ich ničí, ale nastane chyba, ak ich zablokujete (stresom, duševnou záťažou, atď.) a vzniká nebezpečenstvo. Jedným z „ochrancov“, ktorý chráni našu DNA sa nazýva  P53 alebo strážca genómu. P53 sa vyrába zo svojho génu a ak sa poškodí DNA v tejto oblasti, skrátka dostanete rakovinu. Ľudia majú dve kópie tohto génu. Jeden od otca a druhý od mamy. Vyradením oboch hra končí.

História rakoviny

Väčšina ľudí si však myslí, že rakovina v minulosti neexistovala, ale je to omyl. Existujú o nej záznamy ešte zo Starovekého Egypta. Popísal ju známy lekár Imotep, ale žiadnu liečbu nenašiel. V 50. rokoch minulého storočia sa ju snažil pochopiť Sidney Farber, konkrétne leukémiu (rakovinu krvi). Vedel, že porucha je niekde v procese tvorbe buniek. Mal k dispozícii látku s názvom aminopterín. Po jeho podaní čiastočne rakovina ustúpila. Aminopterín stál na začiatku niečoho, čomu dnes hovoríme chemoterapia („celotelová“ liečba).

Aké sú príčiny rakoviny?

Rakovina je ochorenie mnohých faktorov a príčinu jej vzniku sa nedá presne povedať (napr. dedičnosť, fajčenie, stres, ...). Odhady odborníkov však tvrdia, že by bolo možné znížiť riziko rakoviny úpravou životného štýlu tak, že z desiatich úmrtí na rakovinu by mohli skončiť štyri šťastne.

Aké sú príznaky rakoviny?

• Rapídna strata hmotnosti

• Zmeny na koži

• Únava

• Horúčka

• Stály kašeľ

• Zlé trávenie

• Slabosť

Liečba rakoviny

Samozrejme, v dnešnej dobe existuje liek na rakovinu. Otázkou skôr je, či aspoň jeden z nich zaberie, pretože nie každému dokáže jeden typ týchto liečob pomôcť. Záleží od štádia rakoviny.
• chirurgický zákrok

• chemoterapia

• rádioterapia

Rakovina je teda zákerná choroba, ktorá už zobrala mnohým ľuďom životy a stále aj berie. Nemali by sme brať žiaden z príznakov na ľahkú váhu, a preto dbajme na preventívne prehliadky u lekára. Ide o náš život!

Zdroje:

http://www.falck.sk/www.falck.sk › co-je-rakovina--171sk

www.procare.sk › varovne-signaly-rakoviny

https://www.youtube.com › watch

https://www.nierakovine.sk/www.nierakovine.sk › kolorektalny-karcinom › moznosti-liecby