Udržateľný rozvoj

02.12.2019 13:24
Spoločnosť

Autor : Nina Horváthová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

  1. ZERO WASTE VIANOCE alebo VIANOCE BEZ ODPADU


Vianoce sú najkrajším a najočakávanejším sviatkom roka. Čoraz viac sa však stávajú aj sviatkami veľkej spotreby. Veľa ľudí sa pozastavuje nad tým, že vianočné reklamy a vianočná výzdoba sa v obchodoch objavia už v októbri. Málokto sa ale zamyslí, ako by mohol on osobne prispieť k tomu, aby boli Vianoce menej konzumné. My Ti dáme veľa typov ako prežiť Vianoce bez zbytočného odpadu.

Tu je pár praktických tipov, ako zredukovať množstvo odpadu cez Vianoce.

Nikdy si nekupujte umelý vianočný stromček. Najideálnejšie je kúpiť stromček v kvetináči. Takýto strom môžete opakovane použiť niekoľko rokov po sebe a keď už bude priveľký, tak si ho môžete vysadiť v záhrade alebo v parku. Nebaľte darčeky do baliacich papierov. Radšej ich dajte do ekologickej tašky alebo len zavijeme mašľou.

Na Vianoce nekupujte neoverenú kozmetiku, lebo môže byť plná chemikálii. Radšej kúpte ekologickú kozmetiku. Nekupujte umelé kvety. Natrhajte radšej kvety na lúke. V zime si príbytky môžete vyzdobiť šiškami a vetvičkami. Nekupujeme vianočné ozdoby s plastu, ale vyrobte si ich sami.Použiť môžete bársčo – papier, sušené orechy, stuhy. Takým spôsobom si vyrobíte originálny vianočný stromček, aký nebude mať nikto iný .

Nejaké darčeky skúste vyrobiť. Takýto darček je veľmi osobný. Človek, ktorého obdarujete vlastnoručne vyrobeným darčekom, určite ocení čas, ktorý ste tomu venovali.

Že vám nenapadá, čo by ste mohli vyrobiť? Jedno riešenie by sme mali! Návod, ako si vyrobiť originálny a aj praktický darček, nájdete v našom časopise.