Majme zdravé srdce

07.11.2019 17:16
Spoločnosť

Autor : Dominik Verešpej, ZŠ Lesnícka, Prešov

Späť na úvod

Srdce - malá pumpa, ktorá funguje nepretržite. Od narodenia, až po posledný úder. Keďže bez neho nemôžeme existovať, potrebujeme mu zabezpečiť najlepšie podmienky na fungovanie. Ako ich však dosiahnuť? Žiaci sa to dozvedeli počas Svetového dňa srdca 29. septembra. 

     Tohto roku išlo už o 13. ročník kampane Svetového deň srdca zameranej na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení. Cieľom svetového dňa srdca je informovať ľudí, aby vedeli, že znížením rizikových faktorov, ako je fajčenie, nezdravé stravovanie a nízka telesná aktivita, môžu z 80 % predchádzať predčasnému úmrtiu spôsobenému srdcovým ochorením a cievnou mozgovou príhodou. V súčasnosti nedostatkom pohybu je postihnutých 60 – 70% populácie.
     Naši žiaci mali nie len možnosť vypočuť si rozhlasovú reláciu, ale aj možnosť zacvičiť si počas veľkej prestávky na prvom prestávkovom dvore pod vedením p. uč. Miškufovej. Aktivita sa deťom veľmi páčila a veríme, že prispela k zvýšenému záujmu a starostlivosti o svoje zdravie. 

Aké sú teda parametre zdravého životného štýlu?

 
Optimálny tlak by sa mal pohybovať okolo hodnôt: 120/80. Akékoľvek dlhodobé zvýšenie krvného tlaku nad túto hodnotu signalizuje, že s naším telom nie je niečo v poriadku. Aby sme si tento zdravý tlak udržali čo najdlhšie, musíme dodržiavať nasledovné odporúčania odborníkov:
Denne by sme sa mali aktívne hýbať aspoň 30 minút, nemali by sme vôbec fajčiť a choleterol by sme si mali udržať pod hladinou 5 mmol/l.
Zvýšený cholesterol spôsobuje kôrnatenie ciev, zvýšenie tlaku, v krajných prípadoch horšie srdcovo-cievne ochorenia, na ktoré sa môže zomierať.

Preto si dvakrát premysli či siahneš po prvej cigarete, či alkohole. Všetky sú v nízkom veku veľmi návykové, v budúcnosti ti môžu zničiť život alebo značne poškodiť jeho kvalitu. Život máme každý z nás iba jeden, nehazarduj s ním,  je to najcennejšie, čo máš.

Veľkí aj malí - všetci spoločne urobili niečo pre svoje srdce. Niekedy nie je na škodu stať sa dieťaťom. 
(Zdroj: zsles.edupage.org) 

Dúfame, že naše malé odporúčania si si vzal k srdcu.