Separovanie

04.11.2019 17:10
Spoločnosť

Autor : Rebeka Sudorová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

SEPAROVANIE

    Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo je dôležité separovať odpad? V tomto článku sa dozviete niekoľko základných informácií, ktoré sú užitočné, ak nechcete, aby zem vyzerala ako nejaké smetisko.

    Začnime zľahka: ,,Čo je vlastne separovanie?“ Jednoduché. Separovanie je skrátka triedenie odpadu. Odpad môžeme triediť na: papier, sklo, textil, kovový šrot, biologický odpad, plasty.  Všetko toto by sme mali separovať. Ale dnešní ľudia si v hlave povedia: „Načo? Však to len tu položím k rieke a rieka to už odplaví.“ No ľudia si asi neuvedomujú, kam tento odpad smeruje a aké to má následky na vodné živočíchy alebo celkovo na zem. Tu sa práve dostávame k otázke: „Prečo je separovanie také dôležité?“ Zas si myslím, že úplne jednoduchá otázka. Predsa nechceme, aby naša zem vyzerala ako nejaké smetisko.  No obávam sa, že niektorí ľudia majú na to iný názor. Veď všimnime si, ako to je dnes s našimi oceánmi, morami, riekami. Vodné živočíchy potrebujú odjakživa čistú vodu pre svoj život, ale ako im zabezpečíme tú čistú vodu, keď takto narábame s odpadom? To isté platí pre suchozemské živočíchy a, samozrejme, aj pre nás ľudí, ale rozdiel medzi ľuďmi a zvieratami je taký, že zvieratá sú mierumilovné, zatiaľ čo ľudia sú bezohľadní a je im jedno, čo bude ďalej, aj keď tu už nebudú. Zvieratá by nespôsobovali žiadne konflikty, ak by ich ľudia nevyprovokovali.

   A toto je problém dnešných ľudí - kŕmia sa zlom, ktoré spôsobujú ostatným. Tak sa trochu zamyslime a uvedomme si, že predsa to, čo robíme, nie je správne a ak budeme takto pokračovať, budeme sami sebe záhubou. Veď ako raz povedal Hómer: „Zo všetkých vecí, čo dýchajú a hýbu sa po zemi, nie je nič viac úbohejšie ako človek.“