Tak si tu žijeme

Zo života školy

SOŠ Pod Bánošom, Banská Bystrica, Pod Bánošom 80, 97411 Banská Bystrica

Späť na školu

Škola sa riadi heslom „Čo učíme, to robíme“.

Prax je rovnako dôležitá ako teoretická výučba a v škole to cítiť na každom kroku.

Nájdete tu praktické odborné učebne „zverince“, kde sú akváriá, viváriá, teráriá, voliéry a všetky plné živých zvierat, rôznych tvarov a farieb, hadov, plazov, pavúkov, rybičiek, vtáctva.

Ale aj chovná stanica dalmatínskych psov, včelíny a včelnice či stolárske dielne na výrobu úľov.

Taktiež kvalitne vybavené dielne pre budúcich pekárov, cukrárov, kuchárov či mäsiarov. O kvalite ich pekárskych, cukrárskych aj mäsiarskych výrobkov sa môžete presvedčiť priamo v školských predajniach.

Pre veľký záujem žiakov o chov koní a jazdectvo škola zakúpila pár koní. Záujemcovia o sokoliarstvo majú svojich dravých priateľov s krídlami v školskej voliére.

Školský život je naplnený zaujímavými aktivitami pre širokú verejnosť. Stali sme sa nielen miestom vzdelávania, ale aj zónou oddychu, relaxu a zábavy

Počas sezóny organizujeme obľúbené farmárske trhy, známe ako Otváranie a Zatváranie Bánoša. Pre ľudí sa stali synonymom začatia a ukončenia poľnohospodárskej sezóny a produkcie kvalitných potravín od prvovýrobcov.

V rámci zaujímavej aktivity Tradičné raňajky deti vo všetkých materských škôlkach v Banskej Bystrici dostávajú na raňajky živé potraviny – čerstvé pečivo, maslo, med, mlieko, ktoré pochádzajú z našej školy a od prvovýrobcov v regióne. Vzdelávať rodičov, vytvárať správne stravovacie návyky u malých detí, pozdvihnúť zamestnanosť v regióne – to všetko sa skrýva za tradičnými raňajkami.

Aj keď na každom kroku spomíname vidiek, prostredníctvom medzinárodných projektov ERASMUS+ naši žiaci i zamestnanci cestujú na mobilitné stáže do zahraničia. Škola úspešne koordinuje projekty s veľkým dosahom na starostlivosť o včely a dosiahli sme nemalé úspechy v medzinárodnom meradle. Projekt BLESABEE (Požehnané včely) bol ocenený zlatou medailou v Montreale v Kanade a získal prestížne Ocenenie za excelentnosť od Európskej komisie.

Každý úspech, veľký i malý, zaväzuje a my vieme, že máme pred sebou ešte dlhú cestu.

Sme školou, kde môžeš každý deň zažiť dobrodružstvo. Sme školou, kde nájdeš vlastnú cestu.