Hotelová akadémia 6323 K študijný odbor

Študijné odbory

SOŠ obchodu a služieb, Ul. 1. mája, Púchov, Ul. 1. mája 1264, 02029 Púchov

Späť na školu

Dĺžka prípravy v tomto odbore je päť rokov s maturitným vysvedčením a výučným listom.

Štúdium pozostáva z dvoch častí:

1. Po absolvovaní troch ročníkov a 1 500 hodín praxe zameranej na získanie zručností v príslušnom odbore, môže žiak vykonať odbornú skúšku a získať výučný list v odbore kuchár-čašník.

2. Po ukončení päťročného štúdia a vykonaní maturitnej skúšky získa žiak úplné stredné odborné vzdelanie a môže pokračovať v štúdiu na vysokých školách za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných stredných škôl s maturitou. Medzi odporúčané vysoké školy patria školy zamerané na cestovný ruch a spoločné stravovanie.


Absolvent:

  • ovláda ekonomické, organizačné a právne formy a legislatívne podmienky podnikania v hotelierstve, spoločnom stravovaní a cestovnom ruchu,
  • pozná zásady prípravy podnikateľského plánu,
  • ovláda základy účtovníctva a daňovníctva,
  • ovláda základy manažmentu a personalistiky,
  • pozná metódy marketingu a public relations,
  • pozná základné právne normy a legislatívu v oblasti ekonomiky, obchodných vzťahov a zmlúv,
  • vie komunikovať s klientmi v rôznych oblastiach činnosti výkonu práce v dvoch cudzích jazykoch,
  • ovláda zásady správneho stolovania,
  • pozná princípy a technologické postupy prípravy pokrmov a nápojov,
  • ovláda zásady organizovania animačných aktivít a poskytovania kongresových služieb,
  • má základy z geografie a cestovného ruchu; má vedomosti z medzinárodnej gastronómie a pod.,
  • okrem odborných vedomostí a zručností má absolvent vedomosti zo všeobecnovzdelávacích predmetov, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu úplného stredného odborného vzdelania.


Ak sa absolvent rozhodne nepokračovať v štúdiu na vysokej škole, pracovné uplatnenie môže nájsť ako manažér strednej úrovne v stravovacom a ubytovacom zariadení, samostatný podnikateľ v hotelových a reštauračných službách, riadiaci zamestnanec v uzavretých formách spoločného stravovania, manažér podporných služieb v hotelovom zariadení a v ďalších príbuzných službách cestovného ruchu.

Fotogaléria k článku