Bilingválny projekt History around us

Zo života školy

Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša, Stará Ľubovňa, Štúrova 3, 06401 Stará Ľubovňa

Späť na školu

V apríli tohto roku sa na pôde Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša konala dejepisná konferencia, na ktorej študenti IV. BA prezentovali svoje reportáže z regionálnych dejín 20. storočia ako výstupy projektu Komenského inštitútu – Živice a 365 banky „Na každej škole záleží“.

„Na začiatku tohto projektu bola moja túžba, aby študenti zažili regionálne dejiny na vlastnej koži a uvedomili si tak dôležitosť dôsledkov našich rozhodnutí,“ povedala o pôvodnom zámere projektu jeho autorka Lucia Čandíková, učiteľka dejepisu v cirkevnom gymnáziu.

Študenti si mohli vybrať akúkoľvek tému z regionálnych dejín 20. storočia a spracovať ju formou reportáže v anglickom jazyku. „Dôležitou podmienkou však bolo vyhľadať pamätníka danej udalosti, prípadne historika a rozhovor s ním do reportáže zaradiť. Technické vybavenie na zhotovenie reportáží sme získali z grantu Komenského inštitútu – Živice a 365 banky, rovnako tak mentoringovú podporu v osobe PhDr. Ľ. Tomkovej,“ doplnila autorka projektu.

Samotným prezentáciám reportáží predchádzali mnohé projektové aktivity, napr. prednášky z regionálnych dejín, workshopy zážitkového učenia v réžii občianskeho združenia Post Bellum, rovesnícke učenie či workshop o strihaní videí. Študenti tak získali nielen vedomosti z regionálnej histórie, ale rozvíjali aj svoje technické zručnosti pri natáčaní. Osvojili si prácu s gimbalmi i samotný strih videí. Projekt rozvíjal aj kreativitu gymnazistov pri tvorbe scenára, dramaturgii a produkcii reportáží. V neposlednom rade bilingvalisti nadobúdali aj tzv.vmäkké zručnosti, komunikačné a prezentačné schopnosti či tímovú prácu.


Spomedzi tém jednotlivých reportáží na prezentáciách odzneli: Kláštor v Podolínci ako väzenie, Vypálenie obce Šambron počas 2. svetovej vojny, Pašovanie kresťanskej literatúry v obci Lendak, Ukrývanie Židov počas 2. svetovej vojny v okrese Stará Ľubovňa, Druhá svetová vojna v okolí Hradu Ľubovňa, Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968, Židia v Starej Ľubovni počas holokaustu, Ľudmila Zamišková Dziaková – autorka ľudových piesní z Kolačkova.

Jednotlivé reportáže budú dostupné na webovej stránke Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša.

Reakcie gymnazistov:

Sára Cochová: „Pri tvorbe reportáže som viedla rozhovor s o. Michalom Zamkovským, ktorý síce nezažil kláštor v Podolínci ako väzenie, ale poznal príbehy ľudí, ktorí boli touto udalosťou ovplyvnení, či už ako väzni alebo obyvatelia Podolínca. Príbehy, ktoré rozprával, mi poskytli osobný pohľad na historickú udalosti spojené s mojím rodným mestom.“

Mária Barnovská: „Keď som bola malá, chcela som sa stať spisovateľkou. Moja rodina mi hovorievala, že takéto pohnútky mám po svojej prababke, ale nevenovala som tomu pozornosť. Až vďaka tomuto projektu som sa skutočne dozvedela, že moja prababka bola skladateľkou ľudových piesní a autorkou básní.“

Karolína Halčinová: „Dejepisné reportáže nás prinútili opustiť komfortnú zónu a vyskúšať niečo nové. Bolo to viac ako len poučky z kníh, históriu sme sa mohli učiť osobnejšie. Priamo od pamätníka sme sa dozvedeli informácie o totalitnom režime, počuli mnoho príbehov a hlavne sme si opakovane pripomenuli, aká vzácna je sloboda.“