Návšteva v našej škole

17.06.2022 08:19
Veda a Technika

Autor : Angelika Repáňová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na časopis

V dňoch od 1. - 3. februára 2022 sa v našej škole realizovala zaujímavá výstava obrazov. Neboli to však len také klasické maľované obrazy, na aké sme na výstavách zvyknutí. Pán Karol Linkesch z Popradu – Matejoviec nám prišiel predstaviť výtvory svojej umeleckej práce, ktorá mu je blízka už celé roky. Svojej záľube sa, totižto, venuje už od svojich 14 rokov, no v posledných asi 10 rokoch o niečo intenzívnejšie. Technika, prostredníctvom ktorej vznikajú jeho obrazy, sa nazýva pyrografia. Je to vlastne forma vypaľovania obrázku do dreva. Na drevenú upravenú dosku sa najskôr jemne predkreslí motív (obrázok), ktorý má byť vypálený a potom sa už samotnou vypaľovačkou postupnými krokmi vytvára požadovaný obrázok. Na takýto druh práce je potrebná veľká trpezlivosť a cit v ruke. Tieňuje sa podľa predlohy. Táto forma vytvárania rôznych obrazov pána Karola veľmi baví a rád pri nej relaxuje. Spolu ich vytvoril približne 380. Svoje obrazy aj s obľubou predáva. Mnohé z nich poputovali do ďalekých krajín, pričom niektoré predal, iné venoval. Robia tak radosť mnohým ľuďom...

Súčasťou výstavy obrazov pána Karola bola aj praktická časť, kedy si umenie vytvárania obrazov – vypaľovanie motívu do dreva - mohli vyskúšať aj naši žiaci. Deťom sa výstava a aj zaujímavá aktivita veľmi páčila. Svoj výtvor si dokonca mohli zobrať na pamiatku do svojej triedy.

Týmto sa chceme pánovi Karolovi za prezentáciu výstavy i možnosť vyskúšania si pyrografickej techniky veľmi pekne poďakovať. Žiaci odchádzali spokojní a bohatší o zaujímavý zážitok.

Fotogaléria k článku