Kto som? Rozprestrime krídla a leťme.

23.06.2021 09:02
Spoločnosť

Autor : Viktória Bacigálová, 9. ročník, ZŠ Pusté Úľany

Späť na časopis

Kto som?

     Táto otázka nás sprevádza celým naším životom. Od prvého uzretia denného svetla až po usnutie naveky. Komplikovaný rébus, ktorý lúštime počas celého nášho pobytu na tomto svete. Nie všetci túto hádanku rozlúsknu v mladom veku. Niektorí ľudia vedia odpoveď hneď, iní na ňu prídu neskôr a niektorí ju ani nehľadajú.

     Je pravda, že každá ľudská bytosť je jedinečná. Ale je aj originálna? Sú medzi nami aj takí ľudia, ktorí sa na originalitu iba hrajú. Nesnažia sa niečo nové vymyslieť alebo byť svojskí. Nie! Nestačí im len inšpirovať sa od iných, ale bez práce siahnu na cudzie. Mali by sme sa snažiť byť individuálni a zakladať si na vlastnom štýle, či už písma, odevu, kreativity, alebo na novom vynáleze pre budúcnosť a súčasnosť našej planéty. Ako napríklad Leonardo da Vinci. Mal svoj štýl umenia a tak, ako svoje vynálezy a výtvarné diela urobil, tak ich aj šíril. Pavol Országh Hviezdoslav raz povedal: ,, ... lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!“ Tvorme, čiňme sa! Naša originalita tkvie v nás ako púčik. Nenechajme ho zvädnúť, ale vyjdime na slnko a rozkvitnime do krásy. Objavme v sebe naše kladné stránky, ktorými sa môžeme hrdo pýšiť svetu. Zažiarme pestrosťou, ktorá je všade okolo nás.

     Som dievča, ktoré sa snaží byť individualitou. Verím, že vlastnou prácou dosiahnem v budúcnosti niečo dobré a užitočné tak, ako mnohí moji spolužiaci, kamaráti, učitelia, členovia rodiny a našej krajiny. Svoje nápady sa snažím vkladať predovšetkým do vlastnej tvorby, či už ide o obrazy namaľované, alebo nakreslené. Niekedy sa taktiež inšpirujem prírodou, svojím okolím či tým, čo vidím. Verím, že v každom z nás je ukryté niečo veľmi pekné, čo by mohol ukázať svetu, že žiadny človek nežije na tomto farebnom svete nadarmo.

    Rozprestrime krídla a leťme!