Tulene majú sviatok

30.03.2021 11:26
Spoločnosť

Autor : Jana Kroková, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Milí čitatelia!

Viete, že jedným z ohrozených druhov zvierat na našej planéte sú tulene?

Tulene sú napriek veľkému telu rýchli a obratní plavci. Hrubá vrstva tuku a mastná hladká srsť ich chráni pred chladom. Vyzerajú ako nemotorné zvieratká, vo vode sú však mimoriadne obratné. Nemajú veľký problém ohnúť svoj krk a poobzerať si vlastné zadné plutvy spredu aj zozadu.

Na súši sú naopak nemotorné. Po brehu sa posúvajú vlnivými pohybmi celého trupu. Mnohé druhy žijú na pobrežiach a blízko nich vo všetkých oceánoch sveta.

Každý rok migrujú stáda tuleňov grónskych zo severozápadného Atlantiku k východným brehom Kanady, aby sa tu párili a rodili mláďatá. Na sklonku zimy matky hneď po vrhnutí mláďatá opúšťajú a odchádzajú si hľadať ďalších partnerov na párenie. Mláďatá tak zostávajú na ľadových brehoch bezmocné a zraniteľné, až kým sa nenaučia plávať a samy si získavať potravu. Práve v tomto čase, keď sú najzraniteľnejšie, ich lovci bez milosti zabíjajú kvôli ich jemným kožúškom.

Každoročne je preto 22. marec Medzinárodným dňom tuleňov. Pripomína sa od roku 1982. V tento deň sa má zvlášť upozorniť na krutosť lovu tuleňov. Najviac sa ich loví v Kanade. Ročne je ich zastrelených, ubitých palicami a sekáčmi alebo stiahnutých z kože zaživa okolo 300 000, z toho až 98 % sú mláďatá vo veku do 3 mesiacov.

Výsledkom rastúceho medzinárodného odporu je zákaz obchodu s výrobkami z tuleňov v mnohých krajinách.

Ohrozené a mierumilovné tulene nesmú trpieť a umierať len pre ľudskú zábavu a honbu za peniazmi.


https://zn.sk/tulene-plutvonohe-cicavce-nie-morske-niektore-velmi-vzacne/

https://www.noviny.sk/zahranicie/43009-krute-zabijanie-malych-tulenov

https://zachrana-laboratornych-zvierat.estranky.sk/clanky/tulene/kkk.html