Obezita

24.03.2021 22:20
Spoločnosť

Autor : Marta Pintérová, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na časopis

Jeden z najväčších problémov súčasnosti je extrémna nadváha, teda obezita. Táto choroba netrápi len dospelých, trápi aj deti či mládež.

Nadváha škodí celému telu, hlavne srdcu a kĺbom. Aj tak mnohým z nás je to jedno. Príčiny obezity sú veľmi jednoduché - prejedanie, nadmerná konzumácia sladkých nápojov, sladkostí či tučných jedál. Je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že ak sú rodičia tuční, ich dieťa zdedí postavu po nich. Môže to byť podmienené genetikou, ale skôr je to o životnom štýle, ktorý deti odpozerajú od rodičov. Rodičia nevedia deťom variť zdravé jedlá, preto trpia nadváhou.

Ďalšou príčinou nadváhy je nedostatok pohybu. Deti často sedia doma pri počítači alebo akejkoľvek inej elektronike . Ak sa ľudia nenaučia dodržiavať zdravý životný štýl, budú čoskoro čeliť dlhodobým zdravotným problémom. Stačí ak sa budeme zdravšie stravovať a pridáme viac pohybu.

Avšak väčšina ľudí je veľmi lenivá na to, aby so sebou niečo „urobili“. Pritom krátka prechádzka nikoho z nás nezabije a môže byť príjemným odreagovaním sa niekde v prírode.

Dôležité je len začať...