Obezita

24.03.2021 22:20
Spoločnosť

Autor : Lea Kováčiková, ZŠ Tatranská Lomnica

Späť na časopis

    Čo je to vlastne obezita? Ochorenie, „strašiak“, zbytočnosť...

    Charakterizuje sa zvýšením zásob tuku v tele. Jej výskyt dramaticky stúpa a posúva sa stále do nižších vekových skupín. Začína to nadváhou. Už niektoré veľmi mladé vekové skupiny trpia nadváhou. Jedia a priberajú. Zvykajú si, že už nie sú štíhli, a tak jedia ďalej. To má do budúcna za následok veľmi veľa vážnych zdravotných ochorení, ako je napr. vysoký krvný tlak, cukrovka, ochorenie kĺbov, rôzne dýchacie ťažkosti, problémy so srdcom a veľa ďalších.

    Ako predísť obezite? Moja rada je: „jesť zo všetkého, ale s mierou.“ Pokojne si dajte aj sladké, ale nemyslím tým zjesť celú čokoládu sám. Dať si zo 3 tabuľky a dosť! A taktiež jesť hlavne veľa zeleniny a ovocia. Vitamíny ľudské telo potrebuje. Sú dôležité pre imunitný systém, bojujú proti chorobám a pomáhajú nám v rôznych veciach. A čo tak mäso? Mäso, či už kuracie, bravčové alebo hovädzie, je veľmi dôležitý zdroj bielkovín a taktiež aj vitamínov, rovnako ako vajíčka.

    Pohyb? Pravdaže. Pohyb je veľmi dôležitý. Budujete si ním kondičku, a ak športujete, robíte veľa pre svoje zdravie.

    Môže vzniknúť obezita aj z niečoho iného okrem prejedania sa? Môže. Na vzniku sekundárnej obezity sa podieľajú ochorenia ako poruchy žliaz s vnútorným vylučovaním, mozgové nádory, užívanie niektorých druhov liekov. Tento typ obezity je však zriedkavejší.

    Takže, jedzte všetko, ale s mierou. A hýbte sa!