Milí rodičia, milí žiaci,

30.03.2020 15:18
Spoločnosť

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na časopis

ocitli sme sa v situácii, ktorá je pre nás, pre vás a vlastne pre všetkých úplne nová a nečakaná, nemali sme čas sa na ňu pripraviť, ale musíme ju zvládnuť. To, že sme ostali doma a máme byť v karanténne v nás vyvoláva množstvo emócií. Máme viac voľného času a máme sa učiť online, to je tiež nezvyčajné. Určite mi dáte za pravdu, že nám chýba aj spoločnosť iných ľudí. Ak máte pocit, že sa chcete s niekým porozprávať, máte pocit, že situáciu nezvládate alebo sa len chcete posťažovať, môžete ma kontaktovať na dana.fekiacova@zsmsdn.sk alebo mi napíšte SMS alebo zavolajte na 0907 654 223.

Stres z novej a nečakanej situácie je prirodzený, tak isto ako aj obavy z toho, čo nás čaká. Je ale teraz na mieste, aby sme sa správali veľmi zodpovedne a dodržiavali pravidlá. Ak máte pocit, že stres prechádza do paniky a pociťujete úzkostné stavy skúste sa upokojiť a vyskúšať niektoré z rád, ktoré Vám ponúkam: 1. Vypnite elektronické zariadenia, spomaľte, pustite si relaxačnú hudbu, zatvorte si oči, zhlboka dýchajte a relaxujte.

2. Ak sledujete aktuálne informácie, využívajte overené zdroje.

3. Robte nejakú manuálnu činnosť, štrikujte, háčkujte, tvorte, upratujte, spievajte, cvičte, choďte na prechádzku do prírody,... robte to, čo vás baví a napĺňa.

4. Myslite pozitívne -  chráňte seba aj ostatných, dodržiavajte preventívne opatrenia, dbajte na zvýšené hygienické návyky.

Ak by ste potrebovali psychologickú pomoc, neváhajte ma kontaktovať. Môžete tiež využiť služby internetovej poradne pre mladých IP-čko, informácie nájdete na www.ipcko.sk, ktorá poskytuje online psychologické poradenstvo. Rovnako aj Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie zriadil bezplatnú zelenú linku na tel. čísle: 0800/864833 alebo mailom koronavirus@vudpap.sk, kde poskytuje krízovú psychologickú intervenciu pre rodičov, deti, žiakov, tínedžerov, ktorí sa v týchto dňoch ocitli v náročnej sociálnej situácii. Mám pre Vás niekoľko tipov, ako vyplniť svoj voľný čas, zabaviť sa a tráviť čas so svojimi najbližšími.

• Je čas na jarné upratovanie, urobte si poriadok v izbe, šatníku, kozmetike, ale aj v mobile, fotkách, v PC

• Urobte si domáce kino - pozrite si filmy, ktoré sú vaše obľúbené alebo aj tie,ktoré vás niečo nové naučia

• Čítajte

• Prezrite si staré fotky, zaspomínajte, poproste rodičov, aby vám o nich porozprávali, určite si spomeniete na nejaké vtipné historky

• Hrajte hry, napríklad  pexeso,  karty,  doubble,  hádaj na čo myslím,  meno, mesto, zviera, vec,  napíšte si na papiera čísla od 1 po 60 a skúste ich zaradom pospájať bez toho, aby sa preťali čiary,  piškvorky

• Skúste si doplniť nasledujúce nedokončené vety o svojej rodine: 

Otcovi sa na mne páči ...

Mojej mame sa na mne páči ...

Na mojom otcovi sa mi páči ...

Na mojej mame sa mi páči ...

Na mojom súrodencovi/mojich súrodencoch sa mi páči ...

Som šťastný, keď ..

Mama je najšťastnejšia, keď ...

Otec je najšťastnejší, keď ...

Pokiaľ ide o našu rodinu, najviac si prajem ...

O vašich odpovediach môžete diskutovať s ostatnými členmi rodiny, poprípade poprosiť aj ich, aby vety dokončili a porovnať si odpovede

• Potrápte mozgové bunky- riešte krížovky, sudoku, pozrite si kvíz v TV

• Potrápte aj svoje telo a zacvičte si

• Počúvajte hudbu

• Varte a pečte - niečo nové sa naučíte a potešíte rodičov a súrodencov niečím dobrým pod zub

• Spravte si čas pre seba

• Venujte svoj čas aj učeniu a hlavne myslite pozitívne a usmievajte sa . Prajem vám, aby ste tento čas doma strávili zdraví a v poriadku a teším sa, keď sa zas uvidíme v škole.

Vaša školská psychologička