Vianoce vo svete

03.12.2019 17:50
Spoločnosť

Autor : Sandra Onderová, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Milí čitatelia!

Najkrajším obdobím v roku sú určite Vianoce. Takmer každý ich má rád a keďže slovenské Vianoce pozná každý, predstavíme si vianočné zvyky a tradície v iných krajinách.

Začnem tým, čo majú všetky krajiny vo svete spoločné, a to je kresťanstvo, ktoré položilo základy tradície Vianoc. Kresťanstvo má silné zastúpenie v Európe, Amerike, Afrike, Austrálii a aj v niektorých častiach Ázie. Zdobenie stromčeka je ďalšou spoločnou tradíciou, táto tradícia pochádza z Nemecka. Vo väčšine krajín sa zdobia ihličnaté stromčeky, ale v takej Afrike sa zdobia palmy a napr. v Grécku nie je tradíciou len zdobenie stromčekov, ale tam rozsvecujú aj lode. K ďalším tradíciám patrí aj polnočná omša, stavanie betlehemských jasličiek, obdarovanie sa navzájom, plné stoly rôznych jedál. Neodmysliteľnou spoločnou tradíciou je spievanie vianočných kolied. Najobľúbenejšou koledou vo svete je Tichá noc.

Kedy sa Vianoce oslavujú vo svete?

V rímskokatolíckych krajinách sa Vianoce začínajú od Štedrého dňa cez prvý sviatok vianočný (25.12), až po sviatok sv. Štefana (26.12). V západných krajinách, ako napr. v USA, Írsku, Veľkej Británii je hlavným vianočným sviatkom 25. december. Pravoslávni veriaci v Rusku, Ukrajine a ďalšie krajiny juhovýchodnej Európy sa z Vianoc tešia až vtedy, keď sa zvyšok sveta lúči so sviatkom a balí vianočné ozdoby. Práve vtedy pravoslávni začínajú oslavovať, t. j. 6. a 7. januára. V Grécku sa Vianoce slávia 24. decembra, no darčeky si rozbaľujú až na Nový rok. V Španielsku je to tiež 24. december, ale darčeky sa rozbaľujú na Troch kráľov.

Sviatky jedla a sladkostí

Na Slovensku je to tradičná štedrá večera, počas ktorej sa podáva kapustnica, oblátky, ryba, zemiakový šalát, opekance...  No napr. v Maďarsku je tradičným vianočným jedlom orechová roláda. U našich západných susedov Rakúšanov je typické podávať kukuričnú kašu s hrozienkami a čerešňovým likérom. V Anglicku je to vianočný puding s brandy a whisky. Zase v Dánsku sa podáva ryžový nákyp s mandľami.

Kto nosí vo svete darčeky? 

Obdarúvanie je pekným zvykom v každej krajine, no nie všade roznáša darčeky Ježiško. 6. decembra prichádza sv. Mikuláš a v Holandsku sa rozdávajú darčeky práve vtedy. Roznáša ich Sinterklaas. Najobľúbenejšou postavičkou je Santa Claus, ten darčeky roznáša v Amerike a Veľkej Británii. V Taliansku to je Babbo Natale a predovšetkým Befana – stará, škaredá bosorka, ktorá nosí darčeky 6. januára. Ďalším známym roznášačom darčekov je Dedo Mráz, ktorý sa o darčeky stará v Rusku. Joulupukki roznáša darčeky vo Fínsku. V Nemecku a susedných krajinách to je Christkind čiže Ježiško.

Netradičné tradície Vianoc

To, že vo Fínsku nosí darčeky Joulupukki, som vám už prezradila. Doslovný preklad tohto mena z fínštiny znamená "vianočný cap". Zvláštnosťou nie je ani to, keď vo Fínsku počas Vianoc natrafíte na ľudí v kostýme capa, ten sa totiž výzorovo veľmi nelíši od známeho Santa Clausa. A keď tu už píšem o Santovi, na Islande ich je trinásť. Traduje sa aj to, že ten, kto na Islande nedostane nový kus oblečenia, tak ho zje tzv. vianočná mačka. V Londýne zase zdobia vianočný stromček pochádzajúci až z ďalekého Nórska, týmto gestom Nóri vyjadrujú Veľkej Británii pomoc počas 2. svetovej vojny. V Bulharsku sa po štedrej večeri neupratuje, aby sa v noci mohli najesť zosnulí z rodiny.

                                                                                                                                                                                  Šťastné a veselé Vianoce!