Múzeum zvoncov a spiežovcov na Šumiaci

12.03.2023 17:43
Spoločnosť

Autor : Katarína Hrustičová, ZŠ s MŠ Ulič

Späť na články autora

Počas jarných prázdnin som navštívila Múzeum zvoncov a spiežovcov na Šumiaci. Je to súkromná zbierka Mikuláša Gigaca.

Pán Gigac nám s radosťou ukázal svoju zbierku a porozprával nám aj rôzne príbehy, odkiaľ zvonce získal a zachránil.

 „Nikdy som nemal v úmysle zvonce zbierať a schovávať ich pred zrakmi iných ľudí. Vždy mi išlo o to, aby tradičné predmety, krásne veci, spojené so životom našich ľudí zostali na Šumiaci a neroztratili sa po svete“ – tvrdí Mikuláš Gigac, známy slovenský folklorista, hudobník a spevák,  zberateľ zvoncov a spiežovcov. Začalo sa to darčekom od starého otca – šiestimi zvončekmi. Tie ho zaujali natoľko, že začal systematicky zbierať malé zvončeky pre ovečky i veľké zvonce pre kravy i kone, plecháče i spiežovce s krásnym zvonivým hlasom, ktorý sa pri pasení rozlieha po celom chotári. 

ZVONKÁRSTVO – remeslo naviazané na chov oviec a dobytka, sa najviac rozvinulo v 18. a 19. storočí. Patrilo medzi domáce remeslá a venovali sa mu niektorí kováči a zručnejší pastieri počas zimy, najmä na Pohroní, Považí, Orave, v Turci, Liptove, Gemeri a Spiši. Niektoré zvonce sa však dovážali i z Maďarska a Nemecka.

Zbierka sa Mikulášovi Gigacovi postupne rozrastala – v súčasnosti obsahuje okolo 2000 zvoncov a spiežovcov – a tak musel opraviť starú rodičovskú drevenicu. V nej potom našiel miesto i pre ďalšie predmety, ktoré používali bačovia a pastieri, s ktorými žili a krátili si dlhú chvíľu ľudia na Slovensku. No sú tu aj remeselné výrobky z iných krajín Európy, Ameriky, Ázie a Austrálie.

Ak zavítate pod Kráľovu hoľu,  na Šumiac,  nezabudnite si pozrieť súkromné múzeum zvoncov a spiežovcov Mikuláša Gigaca, na ul. Bučinka 23

Fotogaléria k článku